Plzeňský kraj má nový webový portál

obrazek
16. února 2012 09:06, aktualizováno 20. února 2012 09:19, Mgr. René Zeithaml

Plzeňský kraj vyhlásil v březnu loňského roku netradiční soutěž pro mladé do třiceti let, kteří se zaměřují na webový design, grafiku či programování. Jejich úkolem bylo vytvořit vlastní návrh grafické podoby nové homepage webových stránek Plzeňského kraje. Soutěž měla za cíl dát novou tvář webové prezentace Plzeňského kraje, podpořit kreativní myšlení a zapojit mladé lidi do spolupráce s krajem. „Tím, že jsme nabídli studentům, aby nám navrhli novou grafickou podobu našeho portálu, jsme nechtěli pouze získat svěží a moderní podobu našich stránek. Chtěli jsme také podpořit kreativitu mladých lidí a ukázat studentům, že jejich studium či kreativní koníček mají smysl a pokud vydrží, velmi dobře se uplatní na trhu práce. V neposlední řadě jsme tím samozřejmě chtěli veřejnosti ukázat, jak šikovné a kreativní mladé lidi v kraji máme,“ vysvětluje hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Uzávěrka návrhů byla 30. dubna. „Posuzovali jsme 66 různých grafických návrhů, které do soutěže přihlásilo 61 mladých lidí. Mezi nimi byla opravdu celá řada zajímavých nápadů. Na vítězném návrhu jsme se však shodli poměrně snadno,“ konstatuje Ivo Grüner, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti regionálního rozvoje, fondů EU a informatiky a zároveň člen poroty. Autor vítězného návrhu Petr Bláha byl odměněn částkou 30 tisíc korun a jeho grafika se tak stala základem nové prezentace kraje na internetu.

Poté už následovalo výběrové řízení na zhotovitele v podlimitní veřejné zakázce vyhlášené prostřednictvím elektronického nástroje E-ZAK, jenž vyhrála společnost Mesac s.r.o. z Hradce Králové. Tato veřejná zakázka je financována z 85% z Integrovaného operačního programu Ministerstva vnitra České republiky a z 15% kofinancování z rozpočtu Plzeňského kraje.

Při vstupu na nové webové stránky Plzeňského kraje se návštěvníkovi zobrazí domovská stránka upozorňující na nejnovější aktuality. V horní části najde rozcestník, v dolní části stránka nabízí prokliky na zajímavé články a informace.

Rozcestník usnadní návštěvníkovi orientaci podle toho, zda hledá informace určené občanům, podnikatelům či veřejné správě. Pokud přichází jako turista, je přesměrován na sesterský portál Plzeňského kraje www.turisturaj.cz.

První podstrana nového portálu Plzeňského kraje nabízí návštěvníkům kromě aktualit vyhledávání podle jednotlivých odborů, přímé prokliky na podatelnu, telefonní seznam, úřední desku, organizační strukturu a další. Najdeme zde i inovovaný kalendář akcí a přehledné odkazy na další webové stránky Plzeňského kraje jako je Krizové řízení, Bezpečný kraj, K lékaři bez čekání, Společně pro dotace či EVVO a odkazy na spřízněné weby Veřejné zakázky, Zřizované organizace, Czechpoint nebo ePusa. Novinkou webového portálu Plzeňského kraje jsou také Informační panely Plzeňského kraje zobrazující odjezdy spojů.

Plzeňský kraj pracuje na dalších novinkách, které bude návštěvníkům webu během letošního roku postupně představovat.