Plzeňský kraj navštívil chargé d’affaires Kubánské republiky

obrazek
27. listopadu 2015 15:55, aktualizováno 14:55, Mgr. Alena Marešová

Felix Andres Leon Carball, chargé d’affaires Kubánské republiky, v pátek 21. listopadu 2015 zavítal do Plzeňského kraje. Dopoledne se setkal s rektorem ZČU a navštívil Fakultu elektrotechnickou, poté si prohlédl město Plzeň a po poledni jednal se zástupci Plzeňského kraje v čele s hejtmanem Václavem Šlajsem.

Návštěvu vyslance Kubánské republiky iniciovala Západočeská univerzita, která má zájem o bližší spolupráci s Kubou. O partnerství mají ovšem také zájem podnikatelé Plzeňského kraje, které při jednání na krajském úřadě zastupoval předseda Hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman. Za Plzeňský kraj se setkání zúčastnil kromě hejtmana také náměstek Ivo Grüner.

Debata se vedla hlavně kolem možností spolupráce a zintenzivnění obchodních vztahů s Kubou. Dle slov Felixe Andrese Leona Carballa byl nedávno schválen nový zákon o zahraničních investicích, který nabízí velmi výhodné podmínky pro investory. Zde je podle něj možnost spolupráce s Českou republikou. „ Domnívám se, že zapojení Plzeňského kraje do spolupráce je možné, protože má dlouhou průmyslovou tradici,“ uvedl chargé d’affaires. V souvislosti s tím informoval, že na Kubě v současné době budují rozvojovou zónu o rozloze 500 km čtverečních, kde již nyní působí 8 společností a všechny se zahraničním kapitálem. U dalších 189 společností probíhá posuzování jejich zařazení do rozvojové zóny. Kubánská strana má významné obchodní vztahy v oblasti energetiky a dále má zájem o oblasti biomedicíny, potravinářského průmyslu a dopravy.

V souvislosti s tím byla projednávána také pracovní cesta zástupců podnikatelské sféry, zástupců ZČU a Plzeňského kraje do Kubánské republiky, aby bylo možné konkrétně dojednávat možnosti spolupráce a navázání obchodních vztahů.

Fotogalerie: