Plzeňský kraj navštívil ministr školství Dalibor Štys

obrazek
02. září 2013 16:27, aktualizováno 15:27, Mgr. René Zeithaml

Plzeňský kraj navštívil 2. září 2013 ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dalibor Štys. V doprovodu hejtmana Milana Chovance si prohlédl Střední školu Horní Bříza a pozdravil také žáky tamní Masarykovy základní školy.

Ministr školství Dalibor Štys společně s hejtmanem Milanem Chovancem pozdravil nejprve žáky 2. až 9. třídy Masarykovy ZŠ, pro které začíná každý školní rok v sále Klubu Horní Bříza.

Krátce nato však už jejich kroky směřovaly do blízké Střední školy Horní Bříza. Zde se vzdělávají žáci ve dvou čtyřletých maturitních oborech Uměleckořemeslné zpracování kamene a keramiky a Výtvarné zpracování keramiky, dále v šesti učebních oborech a jednom oboru nástavbovém v dálkové formě studia. Jejich příprava probíhá ve vlastních dílnách školy i v řadě smluvních podniků. Zlepšení materiálních podmínek odborné přípravy žáků znamenalo především vybudování víceúčelového objektu pro praktické vyučování v letech 2011 – 2012. Projekt za 30 mil. Kč byl spolufinancován z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad. Ministr Dalibor Štys a hejtman Milan Chovanec si prohlédli nové prostory pro praktické vyučování a poté popřáli žákům prvních ročníků hodně úspěchů v jejich studiu.

Střední škola Horní Bříza je stejně jako Masarykova ZŠ zapojena do projektu Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji, který má motivovat žáky ke studiu technických oborů a který započal právě v těchto dnech. 1. září 2013 až 30. června 2015, takové je jeho časové ohraničení a kromě SŠ Horní Bříza bude probíhat na dalších 17 středních školách v Plzeňském kraji, přičemž na každou z nich budou napojeny vždy nejméně čtyři školy základní. Žáci Masarykovy ZŠ v Horní Bříze tak budou využívat dílny střední školy, seznámí se s technickými a řemeslnými obory a získají praktické dovednosti a zkušenosti. Střední škola bude pro žáky základní školy připravovat příměstské tábory s technickou výukou a žáci střední školy také vypracují projekt, v jehož rámci se budou podílet na vedení technických kroužků.

Fotogalerie ze Střední školy Horní Bříza:

   

Masarykova základní škola Horní Bříza byla druhou školou, kterou ministr Dalibor Štys a hejtman Milan Chovanec dnes dopoledne navštívili. „Dnes pro vás začíná důležitá věc. Každý den budete chodit do školy, kde se bude učit kdo kdy kraloval, kdo s kým bojoval, ale také co roste okolo vás a spoustu dalších zajímavých věcí. Věřím, že vás škola bude bavit," řekl prvňáčkům ministr Dalibor Štys. „Přeji vám, abyste chodili do školy rádi a aby se vám ve škole a později i v životě dařilo," popřál dětem k prvnímu školnímu dni hejtman Milan Chovanec, který společně s ministrem školství rozdal prvňáčkům dárky od Plzeňského kraje.

Fotogalerie z Masarykovy základní školy Horní Bříza:

      

V závěru své návštěvy v Plzeňském kraji se ministr školství sešel s rektorkou ZČU Ilonou Mauritzovou a v doprovodu ředitele Techmania Science Center Vlastimila Voláka si prohlédl stávající expozici Techmanie i právě budované 3D planetárium. 

Fotogalerie z Techmánie: