Plzeňský kraj navštívil velvyslanec Izraele J. E. Gary Koren

obrazek
11. prosince 2013 11:04, aktualizováno 10:04, Mgr. René Zeithaml

Plzeňský kraj navštívil 10. prosince 2013 velvyslanec Izraele J. E. Gary Koren, jenž je ve své funkci čtyři měsíce. „Vážíme si toho, že jste během krátkého mandátu v České republice navštívil Plzeňský kraj," řekl při zahájení setkaní na krajském úřadu náměstek hejtmana Václav Šlajs, který společně s náměstkyní hejtmana Zdeňkou Liškovou a radním Zdeňkem Honzem velvyslance Izraele přijal.

Vztahy mezi Izraelem a Českou republikou byly výjimečné od samého svého počátku. V současnosti jsou vztahy mezi našimi státy nejlepší v Evropě," uvedl velvyslanec Izraele J. E. Gary Koren.

Obě strany mluvily především o možnostech spolupráce v různých oblastech a na různých úrovních. „Chceme kromě Prahy zapojit i jednotlivé regiony do spolupráce v oblasti kultury. Rádi bychom se podíleli na programu v rámci Plzeň – evropské hlavní město kultury 2015. Můžeme nabídnout uspořádání výstav, přivézt umělce nebo vymyslet další možnosti. Prospělo by to jak Plzni, tak kraji a Izraeli," navrhl J. E. Gary Koren. Česká strana byla za tuto iniciativu velice ráda, protože Plzeňský kraj se snaží Plzeň EHMK 2015 v maximální míře podporovat.

Česká republika může Izraeli závidět tempo růstu ekonomiky. V minulosti jsme byli extrémně závislí na zemích východního bloku, dnes je to na zemích Evropské unie, zejména Německu. Pro Českou republiku, která je závislá na exportu, je každá spolupráce vítána," uvedl náměstek Václav Šlajs, který se zajímal o možnosti spolupráce v hospodářské oblasti. Hospodářský růst Izraele je podle velvyslance především v orientaci na high technologie. „Vývoz ovoce a zeleniny už nám ekonomický růst nepřine," dodal.

Václava Šlajse, který Izrael před několika lety navštívil, zajímalo budování veřejné dopravy, oblast vzdělávání nebo třeba úbytek vody v Mrtvém moři.


(zleva) náměstci Zdeňka Lišková a Václav Šlajs, radní Zdeněk Honz a velvyslanec Izraele J. E. Gary Koren

Kromě krajského úřadu navštívil velvyslanec Izraele J. E. Gary Koren ještě primátora Plzně Martina Baxu, Sportovní gymnázium Plzeň, pivovar, Židovskou obec a fotbalové utkání Viktoria Plzeň vs. CSKA Moskva.