Plzeňský kraj navštívila čínská delegace z partnerské provincie Zhejiang

obrazek
04. září 2013 08:21, aktualizováno 07:21, Mgr. René Zeithaml

Čínskou delegaci z partnerské provincie Zhejiang vedenou panem Peng, Bo přijal 3. září 2013 na Krajském úřadu Plzeňského kraje náměstek hejtmana PK Ivo Grüner společně se zástupci Hospodářských komor a CzechTradu.

Hlavním předmětem návštěvy bylo vzájemné představení regionů a hledání možných forem spolupráce.

Provincie Zhejiang leží ve východní části Číny na ploše 100.000 km2 s velkou vodní plochou a dlouhým pobřežím. Má velice výhodnou polohu, novou železnicí je to do Shanghaie pouze 50 minut. Tato nejmenší čínská provincie s krásnou přírodou a kulturní tradicí má 54 mil. obyvatel, je velice otevřená, ekonomicky vyspělá s vysokým podílem exportu. Převládá zde textilní a strojírenský průmysl, důležitá je námořní doprava a rybolov. V současnosti se rychle rozvíjí i turistický ruch, provincii Zhejiang navštěvují především asijští turisté, z Evropy jsou to pak nejvíce Italové, Němci a Francouzi.

Vývoz do celého světa tvoří 40%, obrat pak přesáhl 300 miliard dolarů, což je 1% čínského exportu. Tím se provincie Zhejiang dostává na 3. místo v Číně. V oblasti investuje přes 50.000 firem, 6.000 místních firem naopak založilo pobočky v zahraničí, z toho 20 firem působí v České republice.

V provincii Zhejiang bylo založeno Obchodní centrum mezi Čínou a Evropou, kde působí několik firem z východní Evropy. Delegace by ráda pomohla do Obchodního centra vstoupit také firmám z Plzeňského kraje a podepsat smlouvy s novými partnery.

Zástupci provincie Zhejiang by rádi založili platformu mezi úřady pro sdílení informací. Rádi by nastavili spolupráci mezi konkrétními průmyslovými obory formou návštěv, exkursí a seminářů. Dále navrhují uspořádat vzájemné návštěvy úředníků a podnikatelů v regionech. Studentům by bylo vhodné nabídnout stáže formou stipendií. Společně s Plzeňským krajem je třeba hledat místa, kde by se mohla rozvíjet spolupráce.

Aktuální je v Evropě výstavba rozvojových zón. O jedné rozvojové zóně se uvažuje právě v Plzeňském kraji.

V dohledné době plánuje provincie Zhejiang uspořádat v Plzeňském kraji Týden s provincií Zhejiang.

Fotogalerie: