Plzeňský kraj navštívila delegace z Dolního Bavorska

obrazek
02. června 2015 08:59, aktualizováno 08:07, Mgr. Alena Marešová

Nejvyšší zástupce vlády Dolního Bavorska a zemští radové dolnobavorských okresů zavítali v pondělí 1. června do Plzně, kde se setkali se členy Rady Plzeňského kraje v čele s hejtmanem, prohlédli si město, navštívili Západočeskou univerzitu a Techmánii.

Návštěvu zahájili vládní prezident Heinz Grunwald, zemský rada okresu Freyung-Grafenau Sebastian Gruber, zemský rada okresu Regen Michael Adam a zástupce zemského rady okresu Deggendorf Peter Erl na krajském úřadě, kde hejtman Václav Šlajs krátce představil kraj jako nejlepší region k ČR, k čemuž přispívá i spolupráce s Dolním Bavorskem. „Spolupráce s našimi sousedy se stále rozvíjí a jsem rád, že se to promítá i do socioekonomických ukazatelů Plzeňského kraje. Věřím, že dnešní osobní setkání přispěje k prohloubení společných aktivit našich regionů," uvedl hejtman.

Členové delegace velmi kladně hodnotili pozvednutí hospodářské úrovně města Plzně a zmínili i technologické úspěchy na Západočeské univerzitě. Podle vládního prezidenta Dolního Bavorska Heinze Grunwalda lze označit vztahy mezi Českou republikou a Bavorskem za přátelství. „Společných témat máme mnoho, jedním z nich, které bych rád osobně projednal je dopravní spojení obou zemí," řekl při setkání Heinz Grunwald, který přivezl konkrétní podklady a návrhy k tomuto tématu.

Z krajského úřadu následovala krátká procházka Plzní a odpoledne se uskutečnilo jednání na půdě Západočeské univerzity v Plzni. Na rektorátu hosty přivítali rektor Miroslav Holeček, prorektor Vladimír Duchek, zástupci některých fakult a výzkumných center. Cílem setkání bylo projednat možnosti vzájemné spolupráce. „Přišli jsme s konkrétní nabídkou spolupráce v rámci společného česko-bavorského projektu, diskutovali jsme také o podpoře studentských výměn," shrnul průběh jednání rektor Holeček.

Západočeská univerzita v Plzni přizvala k partnerství na projektu s názvem „Bavorsko-česká vysokoškolská iniciativa", který odstartuje začátkem příštího roku, také dolnobavorské vysoké školy. Prezident Grunwald uvedl, že tuto nabídku vítá a zprostředkuje ji rektorům univerzit v Deggendorfu a Pasově. Diskuse se vedla rovněž kolem vzájemných výměn studentů, jejichž růst chtějí obě strany podpořit.

Na závěr návštěvy si představitelé Dolního Bavorska prohlédli moderní interaktivní muzeum Techmania Science Center.

Fotogalerie: