Plzeňský kraj obsadil v soutěži "Egovernment The Best 2015" druhé místo v kategorii projekty krajů

obrazek
07. ledna 2016 15:16, aktualizováno 14:16, Mgr. René Zeithaml

Odbor informatiky Krajského úřadu Plzeňského kraje obsadil v soutěži "Egovernment The Best 2015" druhé místo v kategorii projekty krajů s projektem "Single Sign On A Identity Management Plzeňského kraje". Za Plzeňský kraj převzal cenu na slavnostním vyhlášení v pražském Obecním domě ředitel krajského úřadu Jiří Leščinský a vedoucí odboru informatiky Eliška Pečenková.
Soutěž "Egovernment The Best 2015" připravuje Magazín Egovernment. Jejím cílem je představovat ty nejzajímavější projekty elektronizace veřejné správy v České republice.

Co se skrývá pod názvem "Single Sign On A Identity Management Plzeňského kraje"?
Jedná se o základní stavební kámen každého informačního systému a to správu uživatelských účtů a přístupů k jednotlivým aplikacím. Bez podobného systému by bylo nutné s každou novou aplikací opakovaně a nesystémově řešit stejné problémy s identitami uživatelů. "Identitní prostor kraje" nejsou jen zaměstnanci Krajského úřadu, ale také zaměstnanci krajem zřizovaných organizací, zaměstnanci obcí a jimi zřizovaných organizací. K aplikacím Plzeňského kraje přistupuje i veřejnost nebo subjekty z komerční sféry, které tento systém využívají.  To znamená, že do všech aplikací Plzeňského kraje přistupují uživatelé jedním uživatelským účtem.
Aby vše nebylo tak jednoduché, bylo třeba zároveň vyřešit i opačný problém. Tedy stav, kdy má uživatel vícero účtů z různých zdrojů, např. svůj lokální účet a účet do systému CzechPoint nebo MojeID, a potřebuje, aby se kterýmkoliv z těchto účtů přihlásil ke všem aplikacím, k nimž má práva.
Celé řešení vznikalo postupně za minimálních nákladů a je postaveno nad otevřeným standardem SAML. Výsledkem je vlastní komplexní a obecné řešení pro správu uživatelů, které zároveň kooperuje se státními i komerčními identitními systémy.