Plzeňský kraj obsadil ve 2. ročníku výzkumu Místo pro život 2012 třetí místo

obrazek
05. března 2013 14:47, aktualizováno 13:55, Mgr. René Zeithaml

Podle výsledků druhého ročníku unikátního výzkumu Místo pro život obsadil třetí příčku Plzeňský kraj. První místo prvního ročníku patřilo právě Plzeňskému kraji. Region nabízí svým obyvatelům nadprůměrné množství pracovních příležitostí - zdravým i hendikepovaným. Na zdejších silnicích se ve srovnání s celorepublikovým průměrem stane asi polovina dopravních nehod. Obyvatelé Plzeňska dýchají čistší vzduch a vyprodukují nejméně komunálního odpadu.

Podle výsledků druhého ročníku unikátního výzkumu Místo pro život se nejlépe žije v Královéhradeckém kraji. Na druhém místě skončilo hlavním město Praha, třetí příčku obsadil loňský vítěz - Plzeňský kraj.

O konečném žebříčku krajů rozhodla nejen statistická data, ale také průzkum mezi 1.400 respondenty z celé České republiky a kolegiem 20 respektovaných osobností napříč všemi obory. Skokanem roku se stal Moravskoslezský kraj, který vykazuje nejvýraznější meziroční nárůst investic na ochranu životního prostředí.

Celkové výsledky:
     1. Královéhradecký kraj
     2. Hlavní město Praha
     3. Plzeňský kraj
     4. Jihočeský kraj
     5. Vysočina
     6. Liberecký kraj
     7. Zlínský kraj
     8. Pardubický kraj
     9. Karlovarský kraj
    10. Jihomoravský kraj
    11. Středočeský kraj
    12. Olomoucký kraj
    13. Ústecký kraj
    14. Moravskoslezský kraj

Místo pro život je společensky přínosný projekt mapující hodnotový žebříček a kvalitu života českého národa. Jeho hlavním cílem je maximálně a objektivně zmapovat kvalitu života v jednotlivých krajích České republiky a sledovat ji v dlouhodobém horizontu, iniciovat celospolečenskou diskusi o skutečných hodnotách, které naši občané vyznávají, a poukázat na nejlepší regiony a jejich úspěchy v hodnocených oblastech. Těmi jsou: Péče o děti a vzdělávání, Zdravotnictví a sociální sféra, Pracovní podmínky, Volnočasové aktivity a turismus, Rozvoj infrastruktury, Bezpečnost, Občanská společnost a tolerantnost, Ekologie a příroda. Do 8 hodnocených oblastí je zahrnuto 54 kritérií.

Princip hodnocení se opírá o tři hlavní pilíře:

  • objektivní kritéria získaná z nezávislých zdrojů,
  • průzkum prováděný mezi 1400 obyvateli všech regionů a
  • názory kolegia.

Statistická data jsou získávána ze spolehlivých zdrojů, jako jsou Český statistický úřad, Centrální registr vozidel, Český hydrometeorologický ústav, CzechInvest, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo vnitra, Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, Ústav pro informace a vzdělávání, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky nebo jednotliví provozovatelé MHD.

Součástí hodnocení a výběru kraje s nejlepšími podmínkami pro život je i dotazníkové šetření mezi obyvateli ČR zaměřené na spokojenost v místě bydliště, kvalitu života a životní hodnoty a priority obyvatel v jednotlivých regionech ČR. V průzkumu veřejnost zodpoví otázky týkající se osmi zkoumaných oblastí a společně s kolegiem potom určí, která ze zkoumaných oblastí je nejdůležitější. Na základě dotazníkového šetření se určí hodnotový žebříček (průměrná procentní váha pro každou oblast), který pomůže najít Místo pro život 2012.

Vyhlašovatelem výzkumu Místo pro život je komunikační agentura Communa. Zpracovatelem dat je agentura pro informace a analýzy Datank.

Další informace o projektu naleznete také na www.mistoprozivot.com.