Plzeňský kraj posílil internetovou infrastrukturu CamelNet za velmi nízkou cenu

obrazek
17. ledna 2013 14:39, aktualizováno 06. února 2013 20:20, Mgr. René Zeithaml

Plzeňský kraj vybudoval optickou trasu, jež by stála téměř 100 milionů korun a posílil tak internetovou infrastrukturu CamelNet. Za vybudování sítě zaplatil jen čtyři miliony korun, což jsou čtyři procenta nákladů, které by musel uhradit, pokud by stavěl optickou trasu sám. Trasa by totiž stála téměř 100 milionů korun.

Kraj využil výstavby plynovodu Gazela k instalaci datových sítí podél energetické linie, jejíž délka v regionu je 90 kilometrů. Z dokončené páteře už letos vybuduje odbočky například do Kralovic a Plas.

Investorem plynovodu za deset miliard korun, který vede z Přimdy na Tachovsko až na Mostecko, je firma Net4Gas. Plzeňský kraj pomohl investorovi při dohodách s obcemi o trase plynovodu. "Spolupráce byla vynikající. Dostali jsme trasu, která vede od Mladotic na Rozvadov a zokruhování přes Úněšov zpátky do Plzně. Vyřešili jsme tak části severního Plzeňska a Tachovska," uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku Ivo Grüner.

"V současnosti máme v Česku spolu s krajem Vysočina nejlepší infrastrukturu vysokorychlostního internetu po optických vláknech. Je to taková dálnice, kterou chceme využít k instalaci například kamerových systémů, zálohování nemocnic, hlásičů rychlosti, stavů silnic, obsazení parkovišť, k internetizaci škol a podobně," dodal Ivo Grüner. Na síti bude fungovat také záchranný systém. Pomocí rychlých počítačů v sanitkách už si lékař může podle rodného čísla najít kartu pacienta.

Kraj chce mít do roku 2015 páteřní trasy a propojit všechny příspěvkové organizace, čímž se výrazně zlevní telefonování. Po internetu dále propojí a sjednotí ekonomické systémy. "Chceme dělat virtualizaci a zbavit naše školy a nemocnice počítačů. Budou mít jen klávesnici a monitor, ostatní obstarají datová centra, která budujeme na kraji a záložní u hasičů v Plzni na Košutce. Teď je soutěžíme. Uspěli jsme v osmé výzvě evropského Intergrovaného operačního programu a máme na to letos 98 milionů korun," informoval Ivo Grüner. Obce se mohou kdekoli k metropolitní síti připojit a rozvést ji, kam potřebují.

Síť CamelNet začal Plzeňský kraj budovat v roce 2010. Infrastruktura je hotová ve všech okresních městech a dále například z Domažlic do Tachova a do Plzně a nyní páteř podél Gazely. Nyní kraj soutěží propojení podél česko-německé hranice. Dodavatelem služby na 20 let je společnost O2, provoz kraj nestojí nic.