Plzeňský kraj se prezentoval v Bruselu na výstavě fotografií "Šumava - zelená střecha Evropy"

obrazek
13. ledna 2014 10:57, aktualizováno 09:57, Mgr. René Zeithaml

V Bruselu proběhla 7. ledna 2014 vernisáž výstavy fotografií k tématu „Šumava – zelená střecha Evropy". Výstava fotografií plzeňského fotografa a velkého obdivovatele Šumavy Václava Vetýšky se konala ve spolupráci a pod patronátem europoslance Jiřího Maštálky.

V prostorách Evropského parlamentu vznikla expozice fotografií, která byla velmi vkusně doplněna exponáty ze Západočeského muzea. Tyto exponáty přibližují návštěvníkům výstavy tradiční historická řemesla právě z oblasti Šumavy, která je zachycena na fotografiích pana Václava Vetýšky.

Za Plzeňský kraj se této vernisáže zúčastnil člen Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Václav Štekl a zastupitelé Plzeňského kraje Iva Hořanová a Václav Holeček.

Část výstavy se z Evropského parlamentu přesune do domu Plzeňského kraje v Bruselu na Place de Jamblinne de Meux 31, Brusel - Schaerbeek, B-1030.

Šumava je největší souvisle zalesněné území v České republice a spolu s německou částí Bayerischer Wald a rakouskou částí Mühlviertel je i jedním z největších, nejzachovalejších a z přírodního hlediska nejcennějších lesních komplexů střední a západní Evropy. Současně je to území, které má bohatou a zároveň i pohnutou historii, která spoluutvářela tvář šumavské krajiny. Na rakouské i německé straně je na většině tohoto území znát silný vliv generací obyvatel, kteří ji přetvářeli k obrazu svému, k potřebám člověka hospodáře. Na české straně naproti tomu příroda Šumavy dokazuje, že i to, co člověk po generace považuje za samozřejmé a tradiční, může poměrně rychle a téměř beze stopy zmizet a upadnout v zapomnění.

Fotogalerie: