Podpora transformace sociálních služeb v Plzeňském kraji a výstava Život místo ústavu

obrazek
10. srpna 2012 12:40, aktualizováno 11:40, Mgr. René Zeithaml

V Plzni odstartovala ve čtvrtek 9. srpna 2012 mediální kampaň Podpora transformace sociálních služeb v Plzeňském kraji. Na tiskové konferenci na půdě Krajského úřadu Plzeňského kraje byly za účasti zástupců Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a Krajského úřadu Plzeňského kraje představeny již dosažené úspěchy v transformačním procesu a nastíněn požadovaný budoucí transformovaný stav a systém sociálních služeb pro lidi s postižením. Fotograf a pedagog Jindřich Štreit představil výstavu se svými tematickými fotografiemi Život místo ústavu, kterou může veřejnost zhlédnout v horní hale plzeňského vlakového hlavního nádraží do konce letošního srpna.


zleva: Filip Zapletal (vedoucí odboru sociálních věcí KÚPK) , Miroslav Brabec (radní PK pro oblast sociálních věcí), Petr Mach (odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstva práce a sociálních věcí ČR) a Jindřich Štreit (fotograf a pedagog) na tiskové konferenci

Probíhající transformaci sociálních služeb v České republice s akcentem na Plzeňský kraj představili na tiskové konferenci Petr Mach z odboru sociálních služeb a sociální práce Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a Miroslav Brabec, radní Plzeňského kraje pro oblast sociálních věcí. Další z hostů tiskové konference, ředitel Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Stodu Radomír Bednář, nastínil, jak je transformace sociálních služeb uskutečňována přímo v konkrétním zařízení pro lidi s postižením. 

Transformace je změna velkokapacitní ústavní služby pro lidi s postižením na bydlení a podporu v běžném prostředí. Lidé s postižením díky transformaci přecházejí z velkých ústavů do bytů či rodinných domů v běžné zástavbě a žijí způsobem života, který je obvyklý pro jejich vrstevníky. Cílem projektu MPSV ČR Podpora transformace sociálních služeb je podpořit přechod lidí s postižením z velkokapacitních ústavních služeb do bydlení a služeb v běžném prostředí. Díky transformaci sociálních služeb bude lidem s postižením umožněno žít plnohodnotnější život v běžné společnosti, přičemž jim nadále bude případně poskytována individualizovaná péče v rozsahu, kterého bude potřeba. Mediální kampaň transformace sociálních služeb má napomoci pochopení této problematiky českou společností a ke změně vnímání otázky začlenění lidí s postižením do většinové společnosti pozitivním směrem.

Mediální kampaň na podporu transformace byla v tentýž den zahájena v prostorách plzeňského hlavního vlakového nádraží vernisáží výstavy Život místo ústavu. Putovní výstava přináší vybrané tematické fotografie renomovaného fotografa a pedagoga Jindřicha Štreita. Na vybraných výstavních panelech se návštěvníci výstavy dozví také aktuální informace ze zařízení,  která jsou v Plzeňském kraji v současné době zapojena do projektu transformace. Výstavu můžou lidé zdarma navštívit až do 31. srpna.

Projektu Podpora transformace sociálních služeb se účastní 13 krajů České republiky. Mediální kampaň, spojená s putovní výstavou fotografií Život místo ústavu, postupně zavítá do všech krajů, vyjma Prahy.

Jindřich Štreit k tematice transformace sociálních služeb a fotografování lidí s postižením uvedl: „K tématu problematiky sociálních služeb a života postižených v ústavech i mimo něj mě přivedl především zájem o sociální fotografii a vztahy mezi lidmi. S životem lidí s postižením jsem se blíže seznámil díky svým návštěvám různých sociálních zařízení v okolí, kde jsem mohl fotografovat, dostalo se mi možnosti dlouhodobě se stýkat s jejich obyvateli a rozmlouvat s nimi. Na základě těchto zkušeností jsem vytvořil několik fotografických souborů, které jsou stále vystavovány, a vydal jsem při té příležitosti také několik katalogů. Sociální téma sleduji již od doby předrevoluční. Myslím, že se situace po sametové revoluci začala hodně měnit k lepšímu. Můj názor je, že tito lidé jsou bezbranní, a proto potřebují naši pozornost, ochranu, pochopení a hlavně pomoc. Při návštěvách zařízení mě hodně překvapilo množství lidí, kteří jsou v nich umístění. Osobně považuji vytváření skutečného domova místo života v ústavu za ten nejlepší možný cíl a velmi jej podporuji. Vzhledem k tomu, že mě toto téma stále zajímá, jsem nadále v kontaktu s různými zařízeními a snažím se je aktivně podporovat.“