Poslanci navštívili ZŠ a MŠ Město Touškov

obrazek
17. června 2014 12:48, aktualizováno 11:48, Mgr. René Zeithaml

Vzhledem k připravovanému projednávání novely zákona č. 561/2004 Sb. , tzv. školského zákona, pozvala zástupkyně ředitelky Lenka Mouleová poslance PSP ČR k návštěvě ZŠ a MŠ Město Touškov, kde probíhá vzdělávání nejen dětí a žáků s běžným IQ, ale i dětí a žáků s poruchami učení a chování a také žáků s lehkým a středně těžkým mentálním postižením.

Setkání proběhlo 16. června 2014 a vedle poslanců PSP ČR za TOP 09, KSČM a ČSSD se svým doprovodem se ho zúčastnila vedoucí odboru školství Plzeňského kraje Jaroslava Havlíčková, referentka pro speciální školství z krajského úřadu Monika Čermáková, ředitelka Odborné školy výroby a služeb Hana Krýslová a ředitelka ZŠ a MŠ Město Touškov Dagmar Mezerová.

Všichni se podívali do běžné výuky žáků. Měli možnost pohovořit nejen s žáky, ale také s jejich pedagogy. Následovala živá diskuze, ve které se přítomní věnovali běžné životní realitě žáků se SVP a jejich rodin, specifikům jejich vzdělávání, jednotlivým vzdělávacím programům na této škole, finančním otázkám chodu školy a především připravované novele školského zákona.

Zodpovědnost za budoucnost školství leží na nově zvolené poslanecké sněmovně a následně senátu. Změny by se měly dotknout i § 16, který je zaměřen na vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Záměrem vedení školy bylo, aby poslanci měli možnost udělat si jasnější představu o systému vzdělávání v ČR a lépe se pak rozhodnout, které zákonné normy je potřeba podpořit a které je naopak nutné změnit.

Setkání předčilo všechna očekávání, bylo zajímavé, velmi milé, neformální, ale zároveň odborné a erudované.

Účastníci se závěrem dohodli, že toto setkání nebude poslední a ředitelka Odborné školy výroby a služeb v Plzni Hana Krýslová je pozvala na podzimní návštěvu školy, kde se žáci se speciálními vzdělávacími potřebami vzdělávají v učebních oborech.