Pražský hrad ožívá devátým ročníkem mezinárodního festivalu

obrazek
20. srpna 2015 09:12, aktualizováno 08:12, Bc. Eva Mertlová

Milovníci architektonických skvostů mají od pondělka 17. srpna 2015 jedinečnou příležitost seznámit se s unikátním souborem toho nejzajímavějšího, co charakterizuje všechny kraje napříč celou Českou republikou v oblasti architektury, kultury a umění. V Jiřském klášteře na Pražském hradě začala ústřední výstava festivalu Památky mého kraje, který se koná u příležitosti patnáctého výročí od založení krajů coby územních celků. Výstava je součástí letos již podeváté konaného festivalu Architecture Week 2015.

Výstava je otevřena každý den od pondělí do neděle od 10 do 18 hodin a potrvá až do 18. října. Hlavním kurátorem výstavy je Akad. Ing. arch. Miroslav Řepa. Nad festivalem převzali záštitu prezident ČR Miloš Zeman, předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek, WHC UNESCO, MMR ČR, MK ČR, MŠMT, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, NPÚ, NTM a Česká komise pro UNESCO.

"Každému kraji je věnovaná samostatná expozice, která zahrnuje modely historických budov, zajímavé artefakty, jedno výtvarné dílo vztahující se ke konkrétnímu kraji, mozaiku dobových fotografií historických památek a mozaiku současných fotografií architektonických objektů, krajských kulturních akcí a zajímavých měst z pohledu cestovního ruchu," popisuje koncept výstavy Ing. Petr Ivanov, ředitel festivalu.

Součástí letošního ročníku Architecture Week bude dalších třináct výstav, které jsou rovněž umístěny v Jiřském klášteře. Festival doplní řada doprovodných akcí po celé Praze – výstavy, přednášky, vernisáže a procházky za architekturou jsou již tradiční součástí festivalu.

Průběžné aktuality budou uveřejňovány na www.architectureweek.cz.