Představení Plzeňského kraje ve Vietnamu

obrazek
22. listopadu 2011 14:09, aktualizováno 10. února 2012 04:52,

22. listopadu 2011 -  V rámci pracovní cesty do Vietnamu pořádané ve spolupráci s Hospodářskou komorou Plzeňsko se delegace z Plzeňského kraje vedená hejtmanem Milanem Chovancem setkala s představiteli Dopravních podniků hlavního města Vietnamu Hanoje. Setkání se účastnil viceprezident dopravních podniků Nguyen Xuan Tan a vedoucí divize rozvoje a organizace Nguyen Hoang Hai.

Prezentace za delegaci se ujal generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Mgr. Michal Kraus. V první části svého vystoupení seznámil přítomné s fungováním veřejné dopravy v Plzni, její historií i výhledem do blízké budoucnosti. Druhá část prezentace byla věnována představení projektu Plzeňské karty i jeho využití v Hanoji.

Dotazy vietnamské strany se týkaly zejména cenové hladiny projektu a výroby trolejbusů a autobusů. Na závěr setkání pozval hejtman Plzeňského kraje MilanChovanec přítomné představitele dopravních podniků v Hanoji na návštěvu Plzeňského kraje, závodů zabývajících se výrobou dopravních prostředků Škoda Transportation a.s. i Plzeňských městských dopravních podniků.

"Jsem rád, že víceprezident již Českou republiku navštívil a tak má naprosto konkrétní představu o tom, o čem jsme s ním dnes jednali. Budu potěšen přijmou-li zástupci vietnamské strany naše pozvání a přijedou se podívat, jakým způsobem funguje integrovaná doprava u nás i jak konkrétně lze využít systém, který zde představil  ředitel plzeňských dopravních podniků," doplnil po skončení hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.


23. listopadu 2011 -  V Hanoji proběhlo  setkání delegace z Plzeňského kraje s podnikateli a zástupci Průmyslové a obchodní komory Vietnamu VCCI. Setkání se konalo za výrazné podpory České ambasády ve Vietnamu a velvyslance Michala Krále, který všechny hosty pracovního setkání přivítal a popřál jim hodně zdaru při navazování obchodních kontaktů. 

Místopředseda VCCI Doan Duy Khuong ve své úvodní řeči kladl důraz na dlouholetou tradici česko-vietnamské spolupráce. Zmínil se však, že potenciál dalšího rozvíjení podnikatelských aktivit na obou stranách je ve Vietnamu značný a ne zcela využitý. Obrat zahraniční spolupráce Vietnamu dosahuje výše 100 miliard dolarů a z toho je pouze 210 milionů dolarů obrat s ČR. Dále zmínil snahu asijských zemí do roku 2015 vytvořit společný trh – Asean, který bude zahrnovat 10 nejvýznamnějších států s více než 600 miliony obyvatel. Velvyslanec ČR ve Vietnamu Michal Král vyjádřil přání, aby se Vietnam stal pro české podnikatele vstupní branou do Aseanu a Česká republika pak vstupní branou do EU pro vietnamské podniky. „Vietnam už není jen odběratelem služeb či zboží, stal se rovnocenným partnerem na obchodním poli. Obchodní setkání stejného druhu, jaké jsme dnes zorganizovali, pořádáme pravidelně a velmi se nám osvědčují zejména při identifikaci oblastí, sektorů a komodit, kde si obě země mají co nabídnout,“ dodal Král.

 Druhá část pracovního setkání byla věnována podnikatelské části delegace Plzeňského kraje, která zde vietnamským zástupcům firem představila společnosti a aktivity, jež reprezentuje. Workshop byl zakončen individuálními jednáními podnikatelů.


 24. listopadu 2011 - Pracovní setkání delegace Plzeňského kraje,která na pozvání Okresní hospodářské komory Plzeňsko vycestovala do Číny a Vietnamu, pokračovala návštěvou přístavního města Haiphong. To je se svými téměř dvěma miliony obyvatel třetím největším městem Vietnamu po Hanoji a Saigonu.

Na městské radnici se delegace vedená hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem setkala s primátorem Haiphongu Duong Anh Dienem. Ten ve své krátké úvodní řeči vyzdvihl zejména finanční podporu tehdejšího Československa, které zde pomohlo v roce 1958 vybudovat městskou nemocnici. Hejtman Chovanec poděkoval za přijetí české delegace a pozval pana primátora na návštěvu Plzeňského kraje. „Uvědomuji si, že jedna návštěva naší přerušenou spolupráci nenastartuje, ale jsem rád, že jsme alespoň touto cestou začali pracovat na zlepšování obchodních vztahů na regionální úrovni,“ dodal Chovanec.

Delegace se po návštěvě u primátora Haiphongu přesunula na návštěvu městské nemocnice, kterou v padesátých letech minulého století Vietnam vybudoval za značné finanční a materiální pomoci Československa. Zástupci podnikatelů a představitelů Plzeňského kraje se setkali s vedením nemocnice. Jednání se ujal profesor Nguyen Quoc Hung, který s delegací mluvil česky. Po oficiálním úvodu následovala prohlídka nemocnice, včetně odd. ARO.  „S vedením nemocnice jsme předjednali možnosti odborných e-mailových konzultací i organizaci školení a stáží pro lékaře. A to jak pro vietnamské v našich nemocnicích, tak pro české ve Vietnamu, a to zejména v oboru exotických chorob,“ upřesnil MUDr. Václav Šimánek, radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví a také chirurg FN Plzeň.

22.11.   viceprezident dopravních podniků Nguyen Xuan Tan

22.11.   zprava: Milan Chovanec, Michal Kraus, tlumočník

22.11.   Michal Kraus představuje systém Plzeňské karty

23.11.   Miloslav Zeman, předseda představenstva Hospodářské komory Plzeňsko a hejtman Milan Chovanec 

23.11.   hejtman Milan Chovanec při rozhovoru pro vietnamskou TV

24.11.   z jednání na radnici v Haiphongu

24.11.   Václav Šimánek s ředitelem městské nemocnice v Haiphongu