Představitelé Plzeňského kraje a Dolního Bavorska se setkali na Švihově

obrazek
02. srpna 2013 13:35, aktualizováno 12:35, Šárka Stará

Ve středu 31. července 2013 se setkali na hradě Švihov zástupci Plzeňského kraje a Dolního Bavorska, aby prodiskutovali témata pro budoucí přeshraniční spolupráci obou sousedících regionů.

Plzeňský kraj na tomto jednání zastupoval náměstek hejtmana Ivo Grüner, který přivítal v Červené baště vodního hradu Švihov vládního prezidenta Heinze Grunwalda a pět zemských radů z dolnobavroských okresů Regen, Deggendorf, Passau, Straubing-Bogen a Freyung-Grafenau.


Pracovní jednání se konalo v Červené baště hradu Švihov.

Předmětem jednání byla otázka další formy budoucí spolupráce samospráv, která v posledních dvou letech probíhá na bilaterální úrovni. Díky této spolupráci se jednou za půl roku sešli odborníci z obou stran hranice a pracovali na společných tématech v oblastech hospodářství, regionálního rozvoje, dopravy, školství, kultury a turismu. „Tyto výměny přeshraničních zkušeností pomohly např. utvořit nová partnerství středních škol či nastartovat spolupráci podnikatelů,“ říká Ivo Grüner.

Stěžejním bodem pracovního setkání na Švihově byla oblast dopravy, konkrétně pak výstavba silničního spojení silnic B11 a I/27 v oblasti Železné Rudy a vlakové spojení Plzeň – Klatovy – Plattling, které by mělo odstartovat v roce 2014 a mělo by tak umožnit turistům z Plzeňského kraje navštívit Landesgartenschau v Deggendorfu (duben – řijen 2014). Naopak turistům z Dolního Bavorska bude tento spoj umožňovat dopravu na kulturní a zábavní akce spojené s projektem Evropské hlavní město kultury – Plzeň 2015.

Zúčastnění partneři se rovněž shodli na tom, že i nadále bude podporována autobusová doprava v Národním parku Šumava a v Národním parku Bavorský les, která přepravuje turisty z obou stran hranice.


Vládní prezident Heinz Grunwald (vlevo) a náměstek hejtmana Ivo Grüner při předávání darů.