Přes Plzeňský kraj běží Gazela

obrazek
15. ledna 2013 11:19, aktualizováno 06. února 2013 20:27, Mgr. René Zeithaml

V pondělí 14. ledna 2012 byl na Přimdě na Tachovsku slavnostně otevřen zástupci České republiky, Německa a Ruska nový plynovod Gazela za deseti miliard korun, který výrazně zvyšuje energetickou bezpečnost Česka.

Délka plynovodu přes české území je 166 kilometrů. Více než polovina vede v Plzeňském kraji – kolem 90 kilometrů, zbytek pak v Ústeckém kraji. 

Česko je tak díky Gazele napojeno na ruské zdroje, které do Evropy proudí tzv. severní cestou, tedy plynovodem Nord Stream vedeným po dně Baltského moře. Naše závislost na dodávkách plynu přes Ukrajinu je tak u konce. Projekt přispívá k zajištění energetické bezpečnosti i dalších zemí Evropské unie.

Gazela je především tranzitním plynovodem, který dokáže přepravit až 30 miliard metrů krychlových plynu za rok. To odpovídá zhruba tříleté spotřebě plynu v České republice.

Na pěti místech je plynovod napojen na stávající plynovodní síť v Česku. Rovněž umožňuje zpětný tok plynu, tedy směrem do Ruska.

Nová trasa již převzala část dodávek plynu pro český trh, který dosud směřoval přes Ukrajinu a Slovensko. Jednu třetinu plynu nyní dovážíme severní cestou přes Německo, zbylé dvě třetiny východní cestou.

Slavnostního zahájení se zúčastnili i náměstci hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner a Jiří Struček.