Prezentace Plzeňského kraje na velvyslanectví v Lucemburku

obrazek
01. října 2018 12:51, aktualizováno 04. října 2018 08:57, Bc. Eva Mertlová

U příležitosti státního svátku 100. výročí vzniku samostatného Československého státu za přítomnosti hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda a náměstkyně hejtmana pro oblasti školství a cestovního ruchu Ivany Bartošové uspořádal velvyslanec ČR v Lucemburku Petr Kubernát 26. září 2018 slavnostní recepci, při které byl prezentován Plzeňský kraj.

Hejtman Josef Bernard při svém projevu mimo jiné zmínil, že potenciál našeho kraje, krásná příroda, jeho pamětihodnosti a zejména znalosti a um našich lidí, který se naplno projevil v období po roce 1989.

"Máme co nabídnout. To, co nás ale zásadním způsobem odlišuje od zbytku naší republiky, jsou naši lidé. Existují zejména tři faktory, které z nás dělají úspěšný a dynamicky se rozvíjející region. Za prvé, náš kraj od poloviny 19. století je krajem průmyslovým, s dlouhou tradicí strojírenství, slévárenství a elektrotechniky. Za druhé, naši lidé se vyznačují řemeslnou zručností a vysokými technickými znalostmi. Průmysl je to, co naše obyvatele živilo a dodnes živí. Za třetí, a to je faktor, který zúročujeme posledních 27 let, sousedství s nejvýkonnější ekonomikou světa, tedy s Německem, respektive s Bavorskem. Plzeň je relativně malé evropské město se 170 tisíci obyvatel. Najděte ale v Evropě jiné nebo podobné, kde se vyrábí turbíny, tramvaje, lokomotivy, jaderné reaktory, obráběcí stroje a vaří se zde bezpochyby to nejproslulejší pivo světa. Všem dominují zejména dvě světové značky, které vznikly a nadále trvají právě u nás, Plzeňský Prazdroj a Škoda," uvedl hejtman.

   

Nedílnou součástí prezentace, na které se podílel odbor kultury a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje,  byla i ochutnávka typických gastronomických produktů z Plzeňského kraje, kde se Plzeňský kraj představil společně s Plzeňským Prazdrojem a dalšími významnými potravinářskými producenty v kraji. Hudební doprovod zajistil Chodský soubor Mrákov.

Prezentace Plzeňského kraje se těšila velkému zájmu přítomných, kteří se živě zajímali o různé aspekty života v našem regionu. Celý večer se nesl v příjemném a přátelském duchu a důstojně přispěl k připomenutí a oslavě 100. výročí vzniku samostatného Československého státu v Lucemburku.

 

Hejtman Josef Bernard se při oficiální návštěvě Lucemburku setkal za doprovodu velvyslance ČR v Lucemburku Petra Kubernáta s předsedou zahraničního výboru  Poslanecké sněmovny Lucemburska panem Marcem Angelem. 

Delegace Plzeňského kraje za účasti hejtmana Josefa Bernarda, náměstkyně hejtmana Ivany Bartošové a velvyslance ČR v Lucemburku Petra Kubernáta byla přijata primátorkou města Lucemburk paní Lydií Polfer. Hlavním tématem byla problematika narůstající imigrace obyvatel do evropského prostoru.

U příležitosti návštěvy taktéž představitelé Plzeňského kraje položili květiny na hrob generála Geroge Smitha Pattona a k pomníku na Square Jana Palacha a navštívili vojenské muzeum v Diekirchu zaměřené na bitvu v Ardenách.