Proběhl "77. Pošumavský věneček"

obrazek
12. února 2013 14:36, aktualizováno 13. února 2013 09:53, Mgr. René Zeithaml

Slavná tradice v podobě tradičního Pošumavského věnečku dospěla druhou únorovou sobotu do svého 77. pokračování. V obou zaplněných sálech Národního domu na Vinohradech se sešli ctitelé a příznivci chodského folkloru na nejstarší akci svého druhu v Praze.

77. Pošumavský věneček zahájil dlouhý průvod krojovaných účastníků Věnečku z chodských vesnic, Domažlic, Plzeňska a Prahy. Poté dechová hudba Domažličanka zahrála Fléglův pochod "Sláva Chodsku" při kterém byly za doprovodu čestných stráží přineseny slavné relikvie – historický prapor pražských Psohlavců z roku 1939 a Chodský prapor z Draženova, který mimo jiné doprovázel na poslední cestě i prezidenty T. G. Masaryka a E. Beneše.


Ze slavnostního zahájení 77. Pošumavského věnečku v pražském Národním domě

Všechny přítomné pozdravil předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica a ocenil úsilí organizátorů této akce. Plesové hosty pak přivítal předseda pořádajícího Sdružení rodáků a přátel Chodska a Pošumaví – Psohlavci v Praze Václav Kupilík. Poté zavítal na pódium hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec s poslancem Parlamentu ČR Václavem Votavou, aby vzdali hold Pošumavským věnečkům a poděkovali za obětavou a záslužnou práci výboru krajanského sdružení, zejména pak jeho předsedovi Kupilíkovi, který nám řekl: „Vážíme si toho, že mezi nás letos poprvé zavítal i hejtman Plzeňského kraje a na vlastní oči viděl celou tu velkou chodskou slávu, která má zcela ojedinělou tradici. Jeho slova uznání i ujištění o podpoře naší činnosti nám dávají sílu vytrvat v pořádání Pošumavských věnečků i v ekonomicky složité době, která spolkové folklorní činnosti vůbec nepřeje."


Pošumavského věnečku se zúčastnil i hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a poslanec Parlamentu ČR Václav Votava

Antonín Konrády a mladí chodští interpreti bratři Patrik a Hynek Hradečtí během slavnostního zahájení společně zazpívanou písní připomněli generační proměny chodských muzikantů i to, že lidová píseň na Chodsku stále žije prostřednictvím dalších mladých vynikajících chodských muzikantů a zpěváků.

Dlouhý proud hudby a tance zahájil pražský dětský folklorní soubor Kytice, po kterém se v dozlatova rozzářeném Majakovského sále plesovým hostům představil skvělý plzeňský folklorní soubor Jiskra, Domažlická dudácká muzika, valašský soubor Krušpánek, stále se lepšící soubor Laskavec i znamenité harmonikářské duo manželů Pospíšilových. Dechová hudba Domažličanka podala spolehlivý výkon a parket, zaplněný krojovanými tanečníky, připomínal překrásnou rozkvetlou louku. Ve vedlejším Arbesově sále hrál v modernějším rytmu taneční orchestr Šarm a i zde se postupně vystřídala většina interpretů z hlavního sálu.

Nejvzdálenějšími oficiálními hosty byla delegace gruzínské Asociace folklorních souborů z Tbilisi.


Během slavnostního zahájení zahrál a zazpíval Antonín Konrády spolu s nejúspěšnějšími českými mladými interprety chodských písní bratry Hradeckými