Prodejní výstava českých a bavorských zahrádkářů

obrazek
01. října 2013 10:30, aktualizováno 09. října 2013 11:37, Mgr. René Zeithaml

Sokolovna Bolevec, Plzeň
          sobota 12. října 2013:  9:00 - 17:00
          neděle 13. října 2013:  9:00 - 16:00

Více než šest desítek vystavovatelů z Čech a Německa se přijede pochlubit dary země a svým pěstitelským uměním. K vidění i ke koupi bude ovoce, zelenina, bylinky, květiny, okrasné keře, sadba, ovocné stromky, ale třeba i zahradní technika.

Představena bude i nová odrůda česneku Karel IV. Jde o polopozdní paličák, který se sklízí ke konci července. Jeho cibule váží kolem 100 gramů a mají výrazně česnekovou chuť. Jeho šlechtitelé počítali i s rozmary počasí: ať je vlhko, nebo sucho, výnos tohoto královského česneku je zhruba stejný.

Lidé budou moci na Výstavě zahrádkářů ochutnat i produkty, které se honosí titulem Regionální potravina Plzeňského kraje, jako jsou Krchlebské či Chodské koláče, klobásy, mošty a další dobroty. Z vinohradů Moravy sem připutuje pozdrav v podobě burčáku a vín.

Mimochodem, víte, že k pravým chodským koláčům musely hospodyňky kdysi vstávat jako k malým dětem? Jejich těsto bylo třeba nechat kynout přes noc a během noci se muselo třikrát prodělávat. Originální chodský koláč poznáte podle toho, že se na něm střídají povidla, tvaroh a mák. To prý symbolizuje Chodsko: střídání lesíků a pastvin. Rozinky a mandle pak představují zdi rozpadlých stavení. Koláče krchlebské k tomu všemu přidávají na povrchu fantastickou pomádu ze smetany s rumem a šlehačky.

Protože jistě mnoho návštěvníků bude mít spoustu zvídavých zahradnických dotazů, bude jim k dispozici i odborné poradenství. A i zahrádkáři jsou lidé hraví a soutěživí, nemůže chybět ani soutěž o zajímavé ceny. Tou hlavní bude roční předplatné časopisu Zahrádkář a koš Regionálních potravin Plzeňského kraje.

Doprovodný program obstará lidová muzika. Hrát a zpívat tu bude Soubor písní a tanců Jiskra, který letos slaví už pětapadesáté narozeniny, Plzeňský MLS – malý lidový soubor a návštěvníci budou moci posedět i při cimbálu s moravskými zpěváky. Akci moderuje Stanislav Berkovec.

Vstup je zdarma.

Mapy příjezdu:

 

 

Soubory ke stažení