Projekt eBezpečnost se letos věnoval nákupům prostřednictvím internetu

obrazek
19. prosince 2013 17:52, aktualizováno 27. prosince 2013 13:25, Šárka Stará

Na Krajském úřadě Plzeňského kraje byl ve čtvrtek 19. prosince za účasti náměstka hejtmana Václava Šlajse a zástupců společnosti Misrosoft vyhodnocen projekt eBezpečnost 2013, který se zaměřuje na rizika spojená s používáním moderních elektronických komunikačních prostředků. Letošním tématem programu bylo on-line nakupování. Součástí dnešního vyhodnocení bylo předání cen vylosovaným úspěšným řešitelům on‑line kvízu, který probíhal od začátku června do konce října na internetových stránkách projektu Plzeňský kraj - bezpečný kraj. Kromě jednotlivců dnes byly oceněny také školy nejlépe zapojené do programu eBezpečnost. 

Preventivní program eBezpečnost  byl odstartován v prosinci 2010. Jeho cílem je zvýšit informovanost veřejnosti v oblasti bezpečného využívání moderních informačních technologií. Program se zaměřuje především na ty nejohroženější, tedy na děti a mládež. Důležitá je také spolupráce s učiteli a rodiči, kteří mohou chování dětí značně ovlivnit.

„Všeobecně panuje názor, že dětem a mládeži je prostředí internetu důvěrně známé. Ve skutečnosti se však řada dětí a dospívajících chová vysoce rizikově – navazuje kontakty s cizími lidmi, zveřejňuje své důvěrné informace nebo fotografie. I proto se Plzeňský kraj připojil k preventivnímu projektu Kraje pro bezpečný internet, jehož cílem je informovat ohrožené skupiny o rizicích pohybu v kyberprostoru a zároveň o možnostech, jak jim předcházet nebo se jim bránit,“ připomíná koordinátor projektu eBezpečnost Ivan Kraus jednu z posledních aktivit krajů směřující k zajištění vyšší bezpečnosti v prostředí internetu.

Letošní ročník programu eBezpečnost se zaměřil na on-line nákupy. „Lidé často nevědí, podle čeho poznat důvěryhodný e-shop, jak zboží v něm nakoupené reklamovat nebo třeba jakých služeb lze využívat, nakupují-li ze zámoří,“ vysvětluje Ivan Kraus.

Součástí vyhodnocení programu eBezpečnost 2013 bylo ocenění žáků, kteří se úspěšně zúčastnili soutěžního kvízu zveřejněného na stránkách projektu Plzeňský kraj–bezpečný kraj, v jehož rámci program eBepezpečnost funguje. Letošní soutěž byla tvořena dvaceti otázkami, které se však tentokrát týkaly problematiky internetových nákupů. Zúčastnit se mohli žáci ZŠ a SŠ v Plzeňském kraji nebo žáci ZŠ a SŠ, kteří mají v Plzeňském kraji trvalý pobyt. Bez ohledu na věk či místo trvalého pobytu byl samozřejmě kvíz přístupný naprosto komukoliv, ovšem už bez nároku na výhru. Ty věnoval do soutěže hlavní partner programu – společnost Microsoft. Z více než osmnácti set úspěšných řešitelů kvízu byli vylosováni a ceny obdrželi Václav Aschenbrenner ze ZŠ Blatnice (1. místo – Xbox), Ivana Hnidová z Odborné školy výroby a služeb, Vejprnická 56, Plzeň (2. místo – tablet) a Jirka Švára ze ZŠ Klatovy, Čapkova ulice (3. místo – chytrý telefon).

Projekt eBezpečnost se zaměřuje převážně na školy. Odborným týmem jsou učitelé zdarma proškolováni v tématech kyberšikany (r. 2011) nebo Facebooku (r. 2012). Po proškolení získávají informační brožury k daným tématům, plakáty do tříd a informační letáky pro rodiče. V rámci celkového vyhodnocení projektu eBezpečnost byly proto i letos oceněny také školy, které se do programu nejlépe zapojily. Hodnocení probíhá na základě několika kritérií, např. realizace vzdělávacích aktivit pro pedagogy, pro rodiče, účast dětí dané školy v soutěžním kvízu či zapojení do projektu za uplynulý rok. Nejúspěšnějšími školami z osmapadesáti do programu zapojených letos byly: v kategorii základních škol s počtem žáků do 100 ZŠ Blatnice, v kategorii 101 – 299 žáků Masarykova ZŠ, Jiráskovo nám., Plzeň; v kategorii základních škol s 300 a více žáky ZŠ Tachov, Hornická ul. a v kategorii středních škol Integrovaná střední škola živnostenská, Škroupova ul., Plzeň. Školy získají od Plzeňského kraje finanční dar ve výši 20 tis. Kč.

 

       

 

Foto: Plzeňský kraj/Jindra Radová