Projekt Hraví stavitelé chrámů zahajuje první ze tří výstav

obrazek
31. května 2017 15:06, aktualizováno 14:06, Mgr. René Zeithaml

Mezinárodní výtvarně-architektonický projekt Hraví stavitelé chrámů zahajuje první ze tří výstav. Děti 3. a 4. tříd ze šesti základních škol Plzeňského kraje vytvořily obrázky zachycující jejich pohled na barokní umění starých barokních mistrů na Plzeňsku. Obrázky jsou k vidění od 1. do 30. června 2017 v ambitu Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Účast na vernisáži přislíbil i zástupce WHC UNESCO, které je společně s agenturou CzechTourism a firmou ProCeram partnerem projektu.

Letošní ročník se nese v duchu baroka. První ze tří připravovaných výstav má název Krajinou barokního Plzeňska a koná se od 1. do 30. června 2017 v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Plzeňský kraj totiž patří mezi kraje s nejvyšší koncentrací barokních památek u nás.

Termín vernisáže výstavy je symbolicky na Mezinárodní den dětí, tedy 1. června 2017 od 11:00 hodin. Osobní účast přislíbili všichni malí umělci, představitelé městských samospráv, zástupci Plzeňského kraje, ale také Jeho Excelence plzeňský biskup Tomáš Holub a zástupce WHC UNESCO pan Livio Garuccio. „Hned další výstava s názvem Baroko očima dětí, na kterou obrázky poputují, proběhne poslední týden v srpnu v centrále WHC UNESCO v Paříži. Mezinárodní projekt Hraví stavitelé chrámů tvoří celkem tři výstavy. Kromě výše zmíněných nás čeká od září ještě velká výstava v Clam-Gallasově paláci v Praze, obohacena o hravou interaktivní část," přibližuje další plány Petr Ivanov, předseda spolku Hravý architekt, který společně s festivalem architektury a urbanismu Czech Architecture Week projekt pořádá.