Projekt zvýšení návštěvnosti preventivních screeningových vyšetření a celorepubliková informační kampaň

obrazek
03. července 2014 15:46, aktualizováno 14:46, Mgr. René Zeithaml

Celosvětově onemocní rakovinou každoročně více než 14 milionů lidí a z toho přes 8 milionů pacientů na toto onemocnění umírá. V České republice má výskyt nádorových onemocnění dlouhodobě vzrůstající tendenci a průměrný počet diagnostikovaných případů rakoviny se ve srovnání časových období 1995–1999 a 2005–2009 zvýšil o 32%. K nejrozšířenějším patří rakovina tlustého střeva a konečníku, rakovina prsu a rakovina děložního čípku. V rámci prevence těchto onemocnění připravilo Ministerstvo zdravotnictví ČR ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami projekt "SYSTÉM PODPORY PREVENCE VYBRANÝCH NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ V ČR – SCREENINGOVÉ PROGRAMY".

„Cílem projektu je zvýšení návštěvnosti preventivních vyšetření, která dokáží odhalit nádorová onemocnění včas. Rozdíl mezi včasným a pozdním odhalením může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Rád bych proto vyzval občany, aby na preventivní vyšetření přišli," řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Projekt se skládá ze dvou základních částí. První částí je adresné zvaní pojištenců dle stanovených cílových skupin na preventivní prohlídky, na němž participují všechny zdravotní pojišťovny. Do dnešního dne již bylo zdravotními pojišťovnami pozváno přes milion osob a postupně jsou zvány další. V březnu 2014 byla zahájena druhá část projektu, kterou je celorepubliková informační kampaň zaměřená na širokou veřejnost. Kampaň využívá motivu osobního vzkazu s apelem na důležitost preventivního vyšetření, který je předáván nejbližší rodině. Informační kampaní provázejí Chantal Poullain, Ilona Svobodová a Jan Čenský, kteří mají i ve svých rodinách osobní zkušenost s výskytem rakoviny a chtějí tak upozornit na důležitost preventivních vyšetření. Jejich osobní vzkaz doplňují apely lékařů, kteří zvou veřejnost k návštěvě preventivních vyšetření a upozorňují na rozeslanou pozvánku zdravotních pojišťoven.

Součástí projektu je roadshow v 25 městech České republiky, která 15. května 2014 navštívila i Plzeň. Roadshow se koná vždy od 14:00 do 17:00 hodin na centrálních náměstích vybraných měst. Na každé roadshow jsou přítomni odborníci z řad lékařů, kteří veřejnosti blíže představují screeningové programy a jejich význam pro včasné odhalení rakoviny. Návštěvníci se tak dozvědí maximum informací k prevenci rakoviny děložního čípku, prsu a rakoviny tlustého střeva a konečníku. Lidé mají možnost konzultovat své individuální dotazy s přítomnými odborníky, kteří jim jsou plně k dispozici. Pro návštěvníky roadshow je také připravena možnost předat svým blízkým osobní fotografii se vzkazem týkajícím se prevence rakoviny. Roadshow aktivně podporuje také řada neziskových organizací zaměřených na prevenci rakoviny. Patří mezi ně Aliance žen s rakovinou prsu, Dialog Jesenius/Ruce na prsa, Liga proti rakovině, České ILCO a Onkomaják.

Pro spuštění spotu klikněte na obrázek:

          

Další podrobnosti k roadshow i celému projektu SCREENINGOVÉ PROGRAMY jsou k dispozici na webu MZ ČR www.bezrakoviny.cz.

Pro zvětšení klukněte na obrázek: