Průtah Chudenínem otevřen

obrazek
02. září 2013 10:21, aktualizováno 09:21, Mgr. René Zeithaml

Od 30. srpna 2013 mohou řidiči využívat nově otevřený průtah obcí Chudenín. Rok trvající rekonstrukce silnic II/190 a III/19016 za téměř 40 milionů korun zvýší bezpečnost a plynulost dopravy a zajistí lepší komfort jízdy.


Pásku při slavnostním zahájení přestřihli (zleva) generální ředitel SÚS Plzeňského kraje Stanislav Liška, náměstek hejtmana PK pro dopravu Jaroslav Bauer, senátor Jan Látka, zástupkyně ředitele firmy Silnice Klatovy Zdena Králová a starosta Chudenína Petr Zahrádka

Stavba „II/190 a III/19016 Průtah Chudenín”, která byla zahájena v srpnu 2012, řešila rekonstrukci komunikací II. a III. třídy v průjezdním úseku obcí Chudenín v celkové délce 1.440,7 m. Cílem projektu bylo řešení dlouhodobě špatného stavebně‑technického stavu úseků silnic II/190 o délce 920,7 m a III/19016 o délce 520 m. „Zrekonstruovaná silnice bezpochyby zvýší bezpečnost a plynulost dopravy a všem účastníkům silničního provozu přinese lepší komfort jízdy," říká náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro dopravu Jaroslav Bauer.

Stavba zahrnovala rekonstrukci dvou průtahových komunikací, výstavbu propustku, rekonstrukci a výstavbu chodníků, úpravu napojení místních komunikací, úpravu autobusových zastávek, výstavbu a zčásti rekonstrukci dešťové kanalizace, úpravu vodovodu a veřejného osvětlení.

Příprava stavby byla zahájena v dubnu roku 2009 a polovině roku 2011 bylo na stavbu vydáno stavební povolení. Celkové náklady projektu činily bezmála 40 mil. Kč. Z toho 32 mil. Kč byl podíl Plzeňského kraje, na který mu byla poskytnuta dotace z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad ROP ve výši 85 % a 8 mil. Kč byl podíl obce Chudenín, který obec hradila ze svého rozpočtu. Zhotovitelem stavby byla firma Silnice Klatovy, a.s. Projekt na stavbu zpracovala společnost PONTEX spol. s r.o. se sídlem v Plzni.


Jako první cyklisté projeli rekonstruovaným průtahem Chudenína Hildegarde a Detlef Müllerovi z Bavorska