První Čech, který donesl na vrchol K2 vlajku Plzeňského kraje. Honza Trávníček

obrazek
10. září 2014 08:58, aktualizováno 07:58, Mgr. Alena Marešová

Honza „Tráva“ Trávníček, Plzeňan, horolezec, vegetarián a také pátý Čech, který vystoupil na vrchol K2 a jako první tam vynesl vlajku Plzeňského kraje. V úterý 9. září přijal Honza Trávníček pozvání na krajský úřad, kde vyprávěl o svém výstupu na osmitisícovku a také o přípravách na tak náročný výkon.


Honza Trávníček vyprávěl o svém výstupu na K2, ale také o přípravách, které tomu předcházely.

Úspěšného horolezce přivítal hejtman Václav Šlajs spolu s náměstkem Jiřím Stručkem, náměstkyní Zdeňkou Liškovou a radním Jaroslavem Šobrem. „Zdolat tak náročnou osmitisícovku jako je K2 je obdivuhodný výkon a jsem moc rád, že se mohu potkat s pátým Čechem, který na K2 vystoupil,“ řekl při setkání hejtman Václav Šlajs. Plzeňský kraj horolezce před výstupem na K2 finančně podpořil.


Členové rady a hetman dostali od horolezce na památku zarámované fotografie z vrcholu K2, kam Trávníček donesl vlajku Plzeňského kraje.

Při setkání na krajském úřadu vyprávěl Trávníček jak o přípravě na výstup na osmitisícovku, tak o tom, jak takový výstup probíhá a o nesnázích, které museli na cestě překonat. „Měli jsme velké štěstí na počasí a vlastně nám přály všechny okolnosti, takže se nám s Radkem Jarošem podařilo na vrchol K2 dostat. Pro mě to byla čtvrtá osmitisícovka a určitě není poslední. Příští rok se chystám do Číny na vrchol Čo Oju,“ přiblížil své plány do budoucna Trávníček.


Kromě čestného uznání obdžel Honza Trávníček od hejtmana jako poděkování cepín s věnováním.

Teď čekají Honzu Trávníčka přednášky a debaty zejména se studenty, kterým bude popisovat své zkušenosti z náročných výstupů. „Těším se na to, že budu moct předávat své zkušenosti dál, mladým lidem, studentům. Možnost podělit se o zážitky s ostatními mě baví a naplňuje, takže teď mě čeká řada debat a přednášek a moc se na to těším,“ dodal Trávníček.


Po návratu expedice z K2 se kolem horolezců strhnul, jak Honza říká, "mediální masakr".

Rozhovor s Honzou „Trávou“ Trávníčkem si budete moci přečíst v zářijovém vydání měsíčníku Plzeňský kraj.