První ročník soutěže Technika má zlaté dno zná své vítěze

obrazek
18. prosince 2013 18:44, aktualizováno 17:44, Šárka Stará

Své vítěze má motivační soutěž pro žáky středních škol vyhlášená letos poprvé Plzeňským krajem pod názvem Technika má zlaté dno. Na téma Jak podpořit zájem o technické obory? zpracovávalo třicet devět žáků z pěti středních škol plakáty a prezentace. Tvůrci tří nejlepších plakátů a jedné prezentace ve středu 18. prosince na Krajském úřadě Plzeňského kraje převzali z rukou náměstka hejtmana pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiřího Stručka pamětní listy a tablety.


Zástupci škol a ocenění žáci se sešli na krajském úřadě.

Nejen řemeslo, ale i technika má zlaté dno, přesněji řečeno technické obory, po nichž je ze strany zaměstnavatelů velká poptávka a jejichž studiem si žáci mohou zajistit pracovní místo. Nově vyhlášenou soutěží chce Plzeňský kraj upozornit na perspektivu těchto oborů a zvýšit zájem o jejich studium.  

Pro letošní rok měla soutěž Technika má zlaté dno téma Jak podpořit zájem o technické obory v Plzeňském kraji? Žáci a žákyně středních škol mohli na krajský úřad až do 11. listopadu zasílat samostatně vytvořený plakát, multimediální aplikaci, webové stránky, hru, soutěž, prezentaci apod. Povoleny byly pouze konzultace s pedagogem.

Z devětatřiceti prací žáků z pěti středních škol vybrala komise tři nejlepší plakáty a jednu prezentaci. Tablet za plakát si tak dnes z krajského úřadu odnesla Kateřina Kroupová ze Střední průmyslové školy stavební v Plzni, Kateřina Zavadilová z plzeňské Integrované střední školy živnostenské a Martin Cink ze Střední průmyslové školy stavební v Plzni a oceněna byla také prezentace Dominiky Majerové ze Střední průmyslové školy stavební v Plzni.


Plakát žákyně Integrované střední školy živnostenské v Plzni Kateřiny Zavadilové .


Technika má zlaté dno - podle Michala Cinka ze Střední průmyslové školy stavební.

„Chtěli jsme, aby sami žáci přemýšleli o tom, jak technické obory propagovat. Oceněné plakáty i prezentace jsou velmi zdařilé,“ hodnotí náměstek hejtmana pro školství, sport, kulturu a cestovní ruch Jiří Struček, který je přesvědčen, že v dalších letech bude, stejně jako v případě rukodělné soutěže Řemeslo má zlaté dno, účastníků soutěže přibývat.

 


(zleva) Kateřina Zavadilová, náměstek hejtmana Jiří Struček, Kateřina Kroupová, Michal Cink, Dominika Majerová