Publikace Vesnice Plzeňského kraje

obrazek
16. dubna 2012 17:52, aktualizováno 18. dubna 2012 14:36,

Nebývale velký zájem mezi veřejností vzbudil 1.díl nové publikace  Vesnice Plzeňského kraje, kterou slavnostně pokřtil hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec 16.dubna 2012. Téměř ihned po zveřejnění se rozezvučely telefony a zaplnily e-mailové schránky pošty s dotazy, kde je možné publikaci získat, či si jí koupit. Takový ohlas nás velmi těší, ale kniha byla vydána v omezeném nákladu.

V každém případě není zatím na prodej.

Je určena zdarma pro starosty obcí okresu Plzeň-sever a částí obcí Plzeň-město, kteří si ji mohou vyzvednout na odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Plzeňského kraje v Plzni. Dále byla distribuována do Národní vědecké knihovny a do sítě dalších vybraných knihoven v ČR, aby se mohla dostat v brzké době mezi čtenáře.

O možném dotisku a její další distribuci se rozhodne v nejbližší době.

 

Publikace „Vesnice Plzeňského kraje“ byla dne 16.4.2012 slavnostně pokřtěna na krajském úřadu za účasti hejtmana Plzeňského kraje (PK) Milana Chovance a dalších členů Rady PK. První v řadě knih věnovaných vesnickým lokalitám v Plzeňském kraji představí vesnice okresů Plzeň-sever a Plzeň-město.

Ivo Grüner a hejtman Milan Chovanec

Kniha, jejímž autorem je Karel Foud, chce upozornit na různorodost dochovaného historického stavebního fondu i celkové hodnoty sídel, utvářející kulturní krajinu těchto okresů.

„Dnes se uskutečnil křest prvního dílu knihy, kde jsou zatím dva okresy, a já doufám, že velmi brzo přibudou všechny další v nových publikacích. Knize přeji, aby šla z ruky do ruky, aby o ni byl velký zájem a byla hojně čtená a děkuji tvůrcům za její vznik,“ řekl hejtman Milan Chovanec při slavnostním křtu.

Sídel se zřízeným obecním úřadem je více než 500. Samotných vesnic, osad, částí obcí a samot je evidováno přes 1500. Mnohé z nich jsou velmi starého původu, s počátky, které sahají až do dob raného středověku.

Pokud se podaří shromáždit celý kraj, získáme katalog vesnických sídel, který v určitém časovém horizontu zachytí dochovaný historický stavební fond, neboť se jedná o území dynamicky se rozvíjející s velkým potenciálem především cestovního ruchu. Za posledních dvacet let se podstatně rozšířila skladba památkového fondu, vznikají i památky technické nebo moderní. V neposlední řadě se mění i tvář původní vesnice, “ říká k publikaci vedoucí odboru regionálního rozvoje na krajském úřadu Miloslav Michalec, který přišel s námětem k publikaci a celý projekt připravil společně s vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Alenou Svobodovou.

Naším přáním je, aby tato kniha nebyla poslední. Určitě by bylo dobré, aby se v zahájené sérii pokračovalo a postupně se představila všechna zajímavá místa a obce Plzeňského kraje. Přál bych si, aby se tato kniha dostala do všech škol, aby se děti při výuce o obcích Plzeňského kraje dozvěděli co nejvíce, “ dodává náměstek Ivo Grüner.

Čistá a udržovaná kulturní krajina, velké množství památek, lokality s neopakovatelným koloritem, to vše je Plzeňsko, které s touto devizou vstoupilo do prvního desetiletí 21. století. Autoři knihy si přejí, aby tomu tak bylo i nadále.

přípitek po slavnostním křtu knihy zleva :K.Foud, M.Michalec, I.Grüner a M.Chovanec