Putovní projekt Totalita je v Plzni

obrazek
23. října 2019 12:55, aktualizováno 11:55, Mgr. René Zeithaml

Návrat do doby totalitního Československa let 1948 - 1989 umožňuje lidem v Plzni tento týden nafukovací projekční dóm na náměstí Republiky. Jde o putovní projekt Totalita, který už byl v Českých Budějovicích a Brně. Dóm - nafukovací bílá stavba s velkou černou kupolí, která pojme 110 diváků, je na plzeňském náměstí Republiky do 26. října.

Instalace, která návštěvníky provede totalitním Československem, je přístupná zdarma. Základní a střední školy mohou chodit denně do 14:30 hodin, ale měly by si co nejdříve rezervovat místa na www.totalitnistat.cz. Denně je otevřeno až do soboty do 19:00 hodin, pouze v pátek se bude kvůli velkému koncertu na náměstí promítat déle.

Návštěvníci leží na plážových lehátkách a sledují kopuli, kde běží 3D projekce. Dvacetiminutový videomapping viděly desítky tisíc, převážně mladých lidí.

Dóm má atraktivní podobu pro mladé lidi do 30 let. Většina z nich má jen velmi mlhavou představu o tom, jak se žilo v totalitním Československu před rokem 1989, třeba o letech 1948 a 1968, o kolektivizaci, politických vězních a o tom, v čem spočívala perzekuce," uvedl hejtman Josef Bernard. Podle něj je to také oslava aktivní občanské společnosti, jejíž představitelé nakonec dokázali, že lidé v roce 1989 se studenty a herci vyšli do ulic.

Fotogalerie: