Rada se sešla se starosty Domažlicka a jižního Plzeňska

obrazek
28. března 2019 16:39, aktualizováno 04. dubna 2019 14:54, Mgr. René Zeithaml

Rada Plzeňského kraje tento týden zahájila sérii setkávání se starosty obcí v regionu. První setkání se uskutečnilo v úterý 26. března ve Staňkově se starosty okresu Domažlice. Další porada proběhla ve čtvrtek 28. března 2019 v kulturním domě ve Stodu, kde se rada kraje potkala se starosty okresu Plzeň-jih.

V úvodu každého setkání jednotliví členové rady představí novinky ze svých rezortů a upozorní starosty obcí na možnosti čerpání dotací a přiblíží plány do budoucna. Vzhledem k tomu, že koncem loňského roku se konaly komunální volby, jsou na postech starostek a starostů noví zástupci, a pro ně jsou tato setkávání velmi cenným zdrojem informací.

Druhá část společné schůzky už je věnována diskuzi, kde mají starostové možnost pokládat otázky a dávat členům rady podněty k tomu, co je třeba v obci vyřešit, a jak jim může kraj pomoci. Na Domažlicku se debata točila zejména kolem stavu silnic a jejich údržby. Další dotazy se týkaly zpoplatnění silnic I.  tříd, řešení problémů se suchem, posílení mobilního signálu v Českém lese nebo budování kanalizací.

Starostové okresu Plzeň-jih se zajímali o možnosti pomoci kraje například v oblasti financování projektových dokumentací k žádostem o dotace z ministerstev, dotazovali se také na dotační titul, který by pomohl obcím s financováním úklidu a likvidací sesbíraného odpadu nebo se řešily možnosti čerpání financí z dotačního titulu Program stabilizace a obnovy venkova.

Další setkání se starosty se uskuteční 2. dubna v Hrádku u Rokycan a 4. dubna 2019 v Manětíně.

Fotogalerie:

Staňkov:

  

Stod: