Radní kraje a města chtějí spolupracovat v rámci projektu EHMK 2015 i v oblasti podpory technického školství

obrazek
26. března 2013 15:04, aktualizováno 14:11, Mgr. René Zeithaml

Na společném jednání se 25. března na Krajském úřadě Plzeňského kraje sešla Rada Plzeňského kraje a Rada města Plzně. Společný postup v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, druhá etapa výstavby západního obchvatu Plzně nebo podpora technického vzdělávání, to byla stěžejní témata jednání.

 „Vítáme zapojení Plzeňského kraje do projektu EHMK 2015," uvedl v úvodu k prvnímu bodu jednání primátor Martin Baxa. Plzeňský kraj by podle memoranda, jehož návrh dnes dopoledne náměstek hejtmana Jiří Struček předložil krajským radním, měl být do projektu zapojen jak finančně, tak formou aktivní účasti na konkrétních akcích. PK bude i v letech 2014 – 2015 podporovat projekty a subjekty zapojené do EHMK 2015, vybrané kulturní organizace, jakými jsou například Plzeňská filharmonie, Divadlo Alfa nebo Divadlo J. K. Tyla. Nad rámec této podpory se kraj v letech 2014 a 2015 zapojí částkou do výše 30 mil. Kč. Memorandum řeší také podporu příspěvkových organizací PK v oblasti cestovního ruchu, která je důležitou součástí projektu. Radní se shodli, že úspěch projetu spočívá rovněž v jednotném postupu města a kraje. Znění memoranda projedná Zastupitelstvo Plzeňského kraje na svém červnovém zasedání.

Radní dále diskutovali o 2. etapě výstavby západního obchvatu Plzně, který je společnou silniční akcí kraje a města.  „Budeme-li pokračovat v nastaveném formátu z I. etapy, je třeba pracovat na majetkové přípravě," upozornil hejtman Milan Chovanec s tím, že stavba by měla být zahájena nejpozději v roce 2016. Připomněl zároveň, že  druhou možností realizace je, aby stavbu, která podle odhadů vyjde na zhruba 1,1 mld. Kč, převzal stát. „Pokud stavbu převezme stát, obávám se, že bude snížen počet pruhů a nedojde k realizaci plánovaných rekonstrukcí, jako je například oprava mostu generála Pattona," poznamenal náměstek primátora pro oblast dopravy Miloslav Šimák.

V oblasti dopravy bylo zmíněno také téma rušení studentských slev na jízdném. „Co se týče slev, není vaším ani naším záměrem je rušit, řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Bauer. „Jde tedy o to, abychom se domluvili a pokud možno zachovali rozsah, který je nastaven dnes," doplnil Jaroslav Bauer. 

Důležitým bodem jednání byla podpora technického školství. V rámci Plzeňského kraje bude fungovat koordinátor, který by měl zabezpečovat celý proces technického vzdělávání, především úzkou spolupráci mezi školami a zaměstnavateli. Ti totiž, jak vyplývá s diskusí, postrádají kvalifikovanou pracovní sílu a jsou ochotni přispět mj. tím, že zajistí pracovní místo žákům, kteří se rozhodnou pro technický obor. „Prvotně chceme ve spolupráci s Techmánií vytvořit pro základní školy a pro obce výukový program, který by měl připoutat pozornost žáků k technickým oborům," uvedl hejtman Milan Chovanec. Kraj za účelem podpory technického školství dále zřídí nadaci, která bude určitým stipendijním systémem podporovat žáky, kteří se rozhodnou pro technické školství. Nadace by měla sloužit i k financování propagace toho druhu vzdělávání. Projekt by měl začít fungovat od 1. ledna roku 2014. „Ačkoliv tyto aktivity ponesou první ovoce až za pět šest let, chceme se touto cestou vydat," doplnil hejtman Milan Chovanec. „Podpora technického vzdělávání je i v našem zájmu," uvedl primátor Martin Baxa s tím, že město bude v této věci s krajem spolupracovat, například propagací technického vzdělávání na základních školách.


Zástuci města Plzně


Zástupci Plzeńského kraje