Radní pokřtili zebřího samečka, vedoucí odboru samičku nyaly nížinné

obrazek
03. března 2014 14:15, aktualizováno 13:15, Mgr. René Zeithaml

Radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Štekl společně s radním pro kulturu, památkovou péče a neziskové organizace Jaroslavem Šobrem navštívil Plzeňskou ZOO, aby pokřtil mládě zebry.

Zebří sameček, který se narodil 18. listopadu 2013, dostal jméno Hop po zebřím hřebečkovi Hopovi, jenž byl ozdobou Plzeňské ZOO již od roku 1987. Tradice chovu tak může pokračovat.

Slavnostního aktu se účastnili i žáci druhé třídy ze 7. ZŠ a MŠ Plzeň-Vinice. Tato škola získala tuto odměnu jako ocenění zájmu o environmentální výchovu a vzdělávání poskytovanou Environmentálním centrem Lüftnerka. Dvě vybrané děti se mohly podívat do výběhu za zvířátky společně s radními a mohly podat zvířatům něco dobrého na zub.

Poté vedoucí odboru životního prostředí Martin Plíhal pokřtil mládě nyaly nížinné. Mladá samička dostala jméno Zuzi a na svět přišla na štědrý den, tj. 24. prosince 2013.

Na závěr všichni navštívili nosorožčí miminko Marušku a čerstvě narozené zebří mládě, které přišlo na svět teprve den před křtem Hopa a Zuzi.

Fotogalerie:

      

Zebra Chapmannava je jedním z několika poddruhů zebry stepní, od níž se liší hnědými mezipásy mezi tmavými pruhy. Žádné dvě zebry nemají shodné proužkování. Žije na savanách a ve stepích jihovýchodní Afriky. Zvířata se sdružují do skupin o 10 až 30 jednotlivců, mezi nimiž je vždy jen jeden dospělý samec. Na krátké vzdálenosti umí vyvinout rychlost až 50 km/hod. Samice jsou březí téměř jeden rok.

Nyala nížinná je jihoafrický druh antilop preferující husté křoviny podél vod. Samec je černohnědý s výraznými rohy. Samice je menší, srst je červenohnědá s bělavými pruhy.

Návštěvník se může s oběma zvířaty setkat v Domu afrických kopytníků a v přilehlých výbězích.