Reakce Plzeňského kraje na článek v Lidových novinách

obrazek
12. srpna 2012 19:30, aktualizováno 22. srpna 2012 14:22, Mgr. René Zeithaml

Lidové noviny publikovaly v sobotu 11. 8. 2012 článek pod titulkem: "Nemocnice vyšla dráž, kraj nevypsal tendry", jenž se týká právě probíhající výstavby nového monobloku nemocnice v Klatovech. Článek obsahuje řadu nepravd a dezinterpretací, které je potřeba uvést na pravou míru.

První je hned v úvodu, kde se praví: “Původně mělo jít o skromnou stavbu za několik set milionů, nakonec spolykala nová Klatovská nemocnice více než miliardu a půl. Tedy dvakrát tolik.” Opak je pravdou. Výstavba byla od počátku významným projektem, o němž se předpokládalo, že se náklady na výstavbu a vybavení budou pohybovat kolem 1, 5 miliardy korun.

Autorka hovoří o předražení a dokládá je mimo jiné takto: “Kraj přiklepl zakázku za 939 milionů korun Metrostavu, přestože původně zněla na 789 milionů. Kvůli změnám projektu a různým přestavbám pak cena nabobtnala na 1,6 miliardy korun.” Fakta jsou ovšem jiná. Předchozí rada (koalice vedená ODS) opravdu uspořádala veřejnou soutěž, kterou vyhrála firma Metrostav. Původní vypsaná cena byla 550 milionů korun, přičemž tehdejší radní ji vysvětlovali tak, že mělo jít o tlak na snížení ceny. Už v té době totiž zněla projektová dokumentace stavby bez vybavení na cca 1 miliardu korun. Vysoutěžená cena byla nakonec 939 milionů korun. Nově zvolená rada (složená z ČSSD) nechala celý postup prověřit a na základě znaleckých posudků zastupitelstvo posléze schválilo pokračování stavby. Cena 789 milionů korun uváděná autorkou článku je zřejmě jen finálně vysoutěženou cenou, která je očištěna od DPH.

Stejné je to s údajným bobtnáním ceny. Projekt byl opravdu několikrát měněn, ovšem finální rozhodnutí bylo opačné: kapacita nemocnice byla rozhodnutím stávající rady zmenšena. Důvodem bylo snížení kapacity lůžek, na které přistoupily zdravotní pojišťovny, jako důsledek celostátních protestů zdravotníků.

Proto bylo rozhodnuto zadat dokončovací stavební práce již vysoutěžené společnosti Metrostav formou jednacího řízení bez uveřejnění, a to přesně v souladu se zákonem. Primárním důvodem bylo, že tyto práce nešlo oddělit od stávající budovy a rozhodnutí opět předcházela široká diskuse a posudky znalců. Součástí této zakázky ve výši 154 milionů pak byly i odůvodněné vicepráce, jež vznikly díky nutnosti změnit založení stavby. Publikovaný článek tento postup ovšem hodnotí jinak: “Řadu zakázek, které cenu nemocnice navýšily, přitom kraj zadal bez pořádné veřejné soutěže.” Na okraj je třeba zmínit, že pro tento postup v zastupitelstvu hlasovala plošne celá reprezentace, tedy i TOP 09, jejíž zástupce ovšem dnes před volbami v článku vše rozporuje.

I na dalších místech v textu, pomineme-li samotný titulek článku, je vytvářen dojem, že kraj žádné další zakázky nesoutěžil a zadával je napřímo. To je ovšem v hrubém rozporu s průběhem stavby. Autorka článku byla ze strany kraje podrobně informována o všech významnějších realizovaných výběrových řízeních souvisejících s dostavbou a vybavením nemocnice v Klatovech. Mezi ně patří mimo jiné výstavba okružní křižovatky u nemocnice Klatovy (ve spolupráci s ŘSD v celkové výši 24 milionů Kč, vítěz sdružení Swietelsky a Nové silnice), výstavba hospodářské budovy a kuchyně nemocnice Klatovy (předpokládaná hodnota 25, 7 milionů Kč, ve fázi hodnocení), telefonní ústředna a UPS pro nemocnici Klatovy (předpokládaná hodnota 7 milionů Kč, právě běží). A také dvě rozsáhlé a organizačně i technicky náročné samostatně soutěžené zakázky.

První z nich se týkala přístrojového vybavení RDG, tedy dodání přístrojů CT, rentgenů a magnetické rezonance, jejichž instalace vyžaduje individuální a technicky náročný přístup. Zde byla vypsána standardní nadlimitní veřejná zakázka s přihlédnutím k tomu, aby nedošlo k diskriminaci při zadávání a mohli se hlásit jak výrobci tak kompletátoři. Do druhého kola postoupily tři firmy, přičemž nakonec byla po řadě jednání a na základě dalších posudků vyhodnocena jako vítězná nabídka sdružení „2T engineering – FOMA BOHEMIA“ ve výši 83 milionů Kč (neuspěly společnosti Hospimed a Puro-klima). Celá tato soutěž byla organizována s důrazem na co nejvyšší transparentnost a informovanost veřejnosti a její výsledky byly v médiích pozitivně hodnoceny, nejen kvůli jejímu průběhu, ale zejména kvůli dosaženým cenám! A to i přes to, že výrobci se nakonec nezúčastnili.

Druhá zakázka, jež obsahovala zbylé vybavení nemocnice (téměř 4.000 jednotlivých položek) byla organizována rovněž s maximální pečlivostí. Zřejmě poprvé tak byla v této oblasti použita metoda limitní koncové ceny dodávky. Důvodem bylo eliminovat riziko možného předražení zakázky, jež bylo u tohoto typu „sloučených zakázek“ opakovaně v případě jiných nemocnic kritizováno. Nejprve proto byla expertně stanovena tržní cena jednotlivých položek. Součet těchto tržních cen byl snížen o 5 procent a tato cena byla pro soutěž stanovena jako cena limitní. Samotná soutěž pak tuto cenu snížila o dalších cca 7 procent! Do druhého kola pak postoupily tři firmy. Vítězem se stala firma Metrostav, která jako subdodavatele na svém nabídkovém listě uvedla firmu Hospimed. Smlouva byla uzavřena na částku cca 315 milionů Kč bez DPH, přičemž Plzeňský kraj nemá žádný přehled o tom, jaké jsou vztahy a toky mezi společností Metrostav a jejími subdodavateli.

V předmětném článku je tato rozsáhlá agenda dalších veřejných zakázek zmíněna pouze okrajově a navíc v souvislosti s údajným šetřením ÚOHS. Kraj v této chvíli nemá informace o žádném probíhající šetření ÚOHS. Ten v minulosti výstavbu nemocnice šetřil dvakrát, pokaždé byl výsledek bez připomínek.

Rada Plzeňského kraje se je vědoma, že rekonstrukce nemocnice v Klatovech představuje velice náročnou a komplikovanou investiční akci. Navíc i potenciálně mediálně zajímavou, vzhledem k nedávnému dění ve Středočeském kraji. Proto zadala společnosti Deloitte komplexní právní, procesní a ekonomický audit celého průběhu rekonstrukce nemocnice v Klatovech. Kompletní závěrečná zpráva bude předložena zastupitelstvu a zveřejněna počátkem září, přičemž podle předběžné výsledků proběhl celý tento projekt bez významnějších problémů. Pokud by obsah sobotního článku v Lidových novinách byl pravdivý, audit by na to nepochybně upozornil.