Recyklojízda v Plzeňském kraji navštíví šest měst

obrazek
18. června 2018 10:27, aktualizováno 10:55, Mgr. René Zeithaml

Šest měst Plzeňského kraje, konkrétně Horažďovice, Sušice, Klatovy, Domažlice, Horšovský Týn a Tachov, budou zastávkami týmu Recyklojízda 2018, který v červnu projíždí Českou republiku, aby podpořil třídění a recyklaci baterií. Tříčlenná skupinka nadšenců na elektrokolech zdolá za 10 dní 800 kilometrů. V Plzeňském kraji bude k vidění od 19. do 22. června 2018. Ve městech ji čekají setkání s občany a zástupci městských úřadů. Jedné z jízd se zúčastní i radní Plzeňského kraje pro životní prostředí a zemědělství Radka Trylčová.
Projekt organizuje nezisková společnost ECOBAT a informace o něm jsou k dispozici na webu recyklojizda.ecobat.cz a na facebookovém profilu Recyklojízda. Partnerem projektu je Plzeňský kraj.

Kilometry v sedle kola střídají setkání s lidmi a povídání o recyklaci
Nejdůležitější jsou pro Recyklojízdu setkání s lidmi ve městech. „Na kolech přijíždíme do měst, lidem rozdáme krabičky ECOCHEESE na domácí třídění baterií, a hlavně si s nimi povídáme. Zda třídí. Proč ano, proč ne. Věříme, že tahle naše osobní setkání řadu lidí osloví a snad i motivují k důslednějšímu sběru baterií," říká Eva Gallatová, členka týmu Recyklojízdy a také zástupkyně neziskové společnosti ECOBAT, která v ČR zajišťuje sběr a recyklaci baterií.

Recyklojízda vzkazuje: přineste nám použité baterie, anebo s námi kousek pojeďte
Největší radost nám lidé ve městech udělají, když nám přinesou použité baterie. Na kolech je sice neodvezeme, ale rádi se pro ně po Recyklojízdě vrátíme," dodává Eva Gallatová. Recyklojízda je otevřený projekt, a pokud si vedle sběru baterií chce někdo sportovně zdatný užít i společné zážitky, může se k týmu Recyklojízdy připojit a část cesty s nimi zdolat na kole či elektrokole.

Termín a místa setkání:
Úterý 19.06.2018; 13:30 až 14:00 hodin
                                        - Horažďovice, Mírové náměstí 1
Středa 20.06.2018; 8:30 až 9:00 hodin
                                        - Sušice, náměstí Svobody 138
Středa 20.06.2018; 11:30 až 12:00 hodin 
                                        - Klatovy, Dr. Sedláka 782
Čtvrtek.21.06.2018; 8:30 až 9:00 hodin
                                        - Domažlice, ZŠ a MŠ Msgre. B. Staška 232
Čtvrtek 21.06.2018; 10:00 až 10:30 hodin
                                        - Horšovský Týn, náměstí Republiky 1
Pátek 22.06.2018; 8:30 až 9:00 hodin
                                        - Tachov, náměstí Republiky 119

Městské úřady a školy pomáhají v osvětě
Na veřejná setkání přichází za týmem Recyklojízdy i zástupci měst – nejčastěji starostové, místostarostové nebo vedoucí odborů. V některých městech ještě před příjezdem Recyklojízdy organizují městské úřady sběrové akce. Vyzývají občany, aby přinesli baterie na radnici nebo na jiné určené místo. Baterky pak symbolicky v podobě certifikátu předají cyklistům.

Paralelně s Recyklojízdou do vybraných škol zavítá vzdělávací program s názvem Recyklace hrou, který zajišťuje společnost Recyklohraní. Školáci a pedagogové jsou také častými a vítanými účastníky setkání s Recyklojízdou.

Baterie do koše nepatří
Zatím jen necelá polovina baterií, které jsou v Česku dány do oběhu, končí na recyklaci. Mělo by jich být mnohem víc, protože každá baterie, která skončí ve směsném odpadu, škodí přírodě. A to je hlavní cíl Recyklojízdy – přesvědčit lidi, aby použité baterie odevzdávali na recyklaci. Když hodíte baterii do popelnice na směsný odpad, skončí na skládce nebo ve spalovně. V obou případech se z ní uvolňují škodlivé látky, včetně těžkých kovů, které znečisťují ovzduší, půdu, podzemní a povrchové vody. Když ale absolvujete pár kroků navíc k nejbližšímu sběrnému místu, pak nejenže přírodu neznečisťujete, ale navíc ji šetříte, protože díky recyklaci z použitých baterií získáváme druhotné suroviny, zejména kovy, které mohou sloužit k výrobě nových produktů.

Sběrná místa jsou na každém rohu
Sběrných míst je v ČR už přes 20 tisíc. Asi nejznámější jsou červené venkovní kontejnery na třídění drobných elektrospotřebičů a baterií. Na popularitě získávají sběrná místa v obchodech. Kdykoli tedy půjdete nakoupit do supermarketu, můžete zde odevzdat i baterie. Dalším místem jsou sběrné dvory. Stále více měst a obcí zřizuje sběrná místa na baterie přímo na městských nebo obecních úřadech. Pokud nevíte, kde máte nejbližší sběrné místo, určitě ho najdete ve vyhledávači mapa.ecobat.cz.

Soubory ke stažení