Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje s výběrem perspektivního vzdělání

obrazek
06. prosince 2016 16:21, aktualizováno 15:21, Mgr. René Zeithaml

Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje uspořádala ve čtvrtek 1. prosince 2016 již 11. ročník veletrhu studijních příležitostí Perspektiva technického a odborného vzdělávání v Plzeňském kraji. „Tento veletrh je tradiční součástí naší komplexní činnosti v oblasti propagace technických oborů a podpory odborného školství. Tyto aktivity jsou vzhledem k situaci na trhu práce stále potřeba a přinášejí hmatatelné výsledky. Po letech trvalého propadu začíná totiž zájem o tyto perspektivní obory opět stoupat," říká ředitelka Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje Radka Trylčová. Akce se konala za podpory Krajského úřadu Plzeňského kraje a za osobní účasti náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu Ivany Bartošové a vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Jaroslavy Havlíčkové. Letošní ročník se vůbec poprvé uskutečnil v prostorách DEPA 2015. Akci navštívilo více než 1.000 žáků, učitelů a rodičů.

Součástí akce bylo i předání ocenění Škola doporučená zaměstnavateli třem nejlepším středním školám v Plzeňském kraji. Na prvním místě se umístila Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, na druhém místě Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola profesora Švejcara, Plzeň a na místě třetím Střední odborné učiliště elektrotechnické, Plzeň. Zvláštní cenu Škola podporující řemeslo obdrželo Střední odborné učiliště Domažlice. „Titul Škola doporučená zaměstnavateli udělují zástupci předních firem z celé České republiky je užitečnou zpětnou vazbou pro školy samotné, ale také cennou informací a vodítkem pro uchazeče a jejich rodiče hledající správnou volbu pro přípravu na budoucí kariéru svých dětí," říká ředitel Klubu zaměstnavatelů Pavel Hulák.

Návštěvníci si mohli prohlédnout prezentace 29 středních škol z celého Plzeňského kraje, ale také prezentace předních zaměstnavatelů z regionu a stánky dalších spolupracujících institucí. Kromě prohlídky expozic měli účastníci možnost využít sportovní stanoviště či si prohlédnout výstavy v dalších prostorách DEPA 2015.

Volba střední školy patří k nejdůležitějším rozhodnutím v životě. Toto rozhodnutí neovlivní jen následujíc několik let studia žáků, ale ve velké míře určí jejich profesní budoucnost. Chceme žáky i jejich rodiče přesvědčit o tom, že pokud se rozhodnou pro studium technických oborů nebo řemesel, nemusí se obávat o uplatnění na trhu práce," shrnuje za organizátory Marcel Gondorčín z Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje.

Fotogalerie: