Regionální potravina Plzeňského kraje 2015 má své vítěze

obrazek
13. května 2015 12:42, aktualizováno 11:42, Mgr. René Zeithaml

Celkem 8 výrobků z Plzeňského kraje s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi  ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 78 produktů od 31 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky.

Výrobky hodnotila 7členná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Plzeňského kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Úroveň posuzovaných výrobků v rámci soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje byla vysoká, zejména v kategoriích Masných výrobků a Ovoce a zelenina. Velmi potěšitelné je i to, že malí a střední výrobci kladou důraz na správné označení svých produktů a na kvalitu použitých surovin, stejně jako na vyšší míru přidané hodnoty," uvedl předseda hodnotitelské komise Ing. Jindřich Fialka, ředitel Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství ČR.

K  udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise 8 výrobků z následujících kategorií:

 

Kategorie:
Oceněný výrobek a výrobce:
1.
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
Přešínská játrová paštika zauzená
HEREJK s.r.o.
2.
Masné výrobky trvanlivé
Brodská klobása
MASO WEST s.r.o.
3.
Sýry včetně tvarohu
Přírodní sýr
Soukromá farma Holštýn – Minimlékárna JOMA
4.
Mléčné výrobky ostatní
neuděleno
5.
Pekařské výrobky včetně těstovin
Kváskový chléb pšenično-žitný
Pekařství U Seberů
6.
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Klatovské duo řezy
SŠZP Klatovy, Národních mučedníků 141
7.
Alkoholické a nealkoholické nápoje
Nebílovský mošt – PŘÍCHUŤ JABLKO HRUŠKA
LUKRENA a.s.
8.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Lahodný křimický zelný salát s koprem
Ing. Jaroslav Lobkowicz
9.
Ostatní
Jahodová zmrzlina
Pavel Štáhlích

Zájemci budou mít příležitost blíže se v Plzeňském kraji seznámit s vítěznými výrobky na 16 předváděcích akcích s ochutnávkami v průběhu léta a podzimu. Dovoluji si tímto pozvat nejširší veřejnost na oficiální předání cen vítězům tohoto ročníku soutěže do areálu Plzeňského Prazdroje 29. května 2015 v rámci akce Plzeňského kraje - Chutě Evropského regionu Dunaj – Vltava a Festivalu regionálních potravin", řekla Ing. Radana Šašková z MAS Pošumaví z.s., jednoho z administrátorů soutěže.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Fotogalerie:

         

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Ivo Šašek, CSc. - Krajská agrární komora Plzeň (Místní akční skupina Pošumaví, z.s., Úhlava, o.p.s.)
Mobil: +420 774 411 096
Email: regionalnipotravina@uhlava.cz