Registr smluv poběží na serverech Plzeňského kraje

obrazek
22. června 2016 10:26, aktualizováno 09:26, Mgr. René Zeithaml

Všechny státní a veřejnoprávní instituce, územně samosprávné celky, státní podniky, právnické osoby, v nichž má většinovou majetkovou účast stát nebo územní samosprávné celky a další instituce definované zákonem mají od 1. července 2016 povinnost zveřejňovat nově uzavírané smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun bez DPH v registru smluv. Informační systém pro účely naplnění zákona realizuje Ministerstvo vnitra ČR. Plzeňský kraj a Kraj Vysočina se na základě smlouvy budou podílet na technickém zabezpečení provozu.

V praxi to znamená, že stát prostřednictvím Ministerstva vnitra ČR využije kapacity Technologických center obou krajů. „Plzeňský kraj disponuje velmi moderním pracovištěm, které průběžně obnovujeme a na základě potřeb navyšujeme jeho kapacitu.  Zálohováno je vysokorychlostními optickými spoji do sítí veřejné správy i internetu. Garantujeme provoz moderní virtualizační platformy, pružně reagujeme na specifické požadavky systémů veřejné správy, což dokládá i operativní příprava prostředí pro provoz informačního systému registru smluv," uvedla vedoucí odboru informatiky Krajského úřadu Plzeňského kraje Eliška Pečenková.

V případě Plzeňského kraje je pro roční provoz produkčního prostředí informačního systému registru smluv k dispozici desítka virtuálních serverů a vyčleněna disková kapacita 17TB. Produkční prostředí je od poloviny měsíce nasazeno a testováno. Technologické centrum je umístěno v prostorách Krajského úřadu Plzeňského kraje, záložní lokalita pak u Hasičského záchranného sboru V Plzni.