Rehabilitace v Horažďovicích nabízí větší komfort klientům i personálu

obrazek
13. září 2012 15:47, aktualizováno 14:47, Šárka Stará

Rehabilitační centrum Nemocnice následné péče LDN Horažďovice se rozšířilo o nové prostory. Vznikly v přístavbě, která se začala v těsném sousedství rehabilitačního objektu budovat v březnu. Investorem stavby je zřizovatel nemocnice - Plzeňský kraj. Ten letos poskytl horažďovickému zařízení na investice přes 1, 6 milionu korun. Ve čtvrtek 13. září byly nové prostory slavnostně otevřeny.  



Poslanec Jan Látka, radní Václav Šimánek a ředitel nemocnice Martin Grolmus (zleva) zahájili slavnostní akci.

"Horažďovická nemocnice je chloubou Plzeňského kraje. Následná péče, kterou poskytuje, je v regionu velmi potřebná. Jsem proto rád, že byla vybudována tato přístavba, která zvýší komfort pacientů i pracovní podmínky personálu," uvedl radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek.  


Radní Plzeňského kraje Václav Šimánek (vpravo) společně s poslancem Janem Látkou slavnostně otevřeli nové prostory rehabilitace v horažďovické nemocnici. 

„Rozšíření rehabilitačního centra bylo nezbytné. Dosavadní prostory totiž kapacitně neumožňovaly uspokojit všechny klienty. Když navíc vznikaly, měla rehabilitace osm pracovníků. Dnes už jich je ale kvůli rostoucímu zájmu o rehabilitační služby třináct,“ říká ředitel nemocnice Martin Grolmus s tím, že v přístavbě rehabilitace vznikla dvě další pracoviště.


 Jedno ze dvou nově vzniklých pracovišť rehabilitačního centra již může sloužit svému účelu.


Také druhá nová místnost rehabilitace je připravena k užívání. 

Budou poskytovat individuální fyzioterapii pro všechny potřebné pacienty. „Jedná se o rehabilitační léčbu, která se provádí především metodou léčebné tělesné výchovy, měkkých a mobilizačních technik, reflexní masáže, nebo o cvičení dle metody Vojty, Bobatha a Kabata,“ popisuje vedoucí fyzioterapeutka Miroslava Jordánová. Dále je v přístavbě čekárna a nová denní místnost. Ta dosavadní byla stísněná, neboť se do ní postupem času rozšiřovaly šatny. V rehabilitačním centru nemocnice pracují fyzioterapeutky, ergoterapeutky a další rehabilitační pracovníci. Pečují jak o pacienty, kteří jsou v nemocnici hospitalizovaní, tak i o pacienty ambulantní.

Rozšíření rehabilitace vyšlo na 920 tisíc korun. Dalších 120 tisíc korun stála automatická regulace plynové kotelny, která pomůže šetřit v topné sezoně nemalé prostředky v nákladech na energie. Bezmála 600 tisíc korun pak investovala nemocnice do oprav a rozšíření chodníků v areálu. „Vybudovali jsme nový chodník k venkovní kapličce, kterou jsme otevřeli na jaře, a rozšířili chodníky v těsné blízkosti budovy. Výsledkem je i vyšší počet parkovacích míst,“ doplnil Martin Grolmus.