Rekonstruovaná silnice II/189 Draženov – Klenčí byla uvedena do plného provozu

obrazek
08. června 2015 13:15, aktualizováno 12:15, Mgr. René Zeithaml

Zesílením konstrukčních vrstev, zvýšením únosnosti a položením nového povrchu došlo k omezení negativních vlivů na životní prostředí a zvýšení komfortu jízdy na silnici II/189 Draženov – Klenčí, která byla po rekonstrukci uvedena do plného provozu.

Rozsáhlá oprava komunikace o délce 3,726 km si vyžádala náklady téměř 28 milionů korun. Vede od kruhového objezdu u obce Draženova k obci Klenčí a navazuje tak na dvě předcházející akce.

Ještě před pěti lety jsme se museli stydět před zahraničními návštěvníky, kteří k nám přijížděli z Bavorska přes Lískovou a Klenčí. Museli si vzhledem ke stavu silnice II/189 od hranice do vnitrozemí připadat jako před padesáti lety. Dnešním dnem se to stalo historií, celá silnice od hranice až k napojení na silnice první třídy I/22 směrem na Plzeň a I/26 do Domažlic je v perfektním stavu. Vděčíme za to především finanční podpoře z EU, která prostřednictvím fondů ROP jihozápad pokryla z celkových nákladů 159 miliónů na celou tuto trasu lvím podílem," řekl při oficiálním zahájení provozu náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy Jaroslav Bauer.

Už v roce 2012 byl rekonstruován úsek z Klenčí k hraničnímu přechodu Lísková – Höll za 61 milionů korun, z nichž 85% pokryla evropská dotace z fondů ROP. V loňském roce se pokračovalo opravou průtahu samotným Klenčím. Z celkových nákladů 53 miliónů korun tam investoval Plzeňský kraj prostřednictvím Správy a údržby silnic 37 miliónů korun, samotný městys Klenčí přispěl 16 miliony. I zde pomohly finanční prostředky z EU – z Programu příhraniční spolupráce přišlo 1,25 milionu Eur.

Otevření posledního úseku tak završuje několikaleté systematické úsilí o napojení na německou silniční síť v Bavorsku přes Klenčí na úrovni, která odpovídá 21. století. Silnice se dočkala zesílení konstrukčních vrstev a zvýšení únosnosti. Samozřejmostí je i zvýšení komfortu jízdy a omezení negativních vlivů na životní prostředí.

Smysl pro nadsázku a pro humor projevil starosta Draženova Štěpán Sladký. „Občané naší obce využívají tradičně v Klenčí kostel a hřbitov, a tak i jejich první cesta ke křtu i cesta poslední budou mít důstojný charakter," řekl při slavnostním zahájení, které proběhlo 5. června 2015.

I tento úsek silnice II/189 z Draženova do Klenčí byl rekonstruován s nezbytnou pomocí fondů EU – ROP, které pokryly plných 100% uznatelných nákladů na realizaci stavby.

Zhotovitelem stavby byla společnost COLAS CZ.

Fotogalerie: