Retenční nádržka Veska u Nečtin na Plzeňsku prošla kompletní rekonstrukcí

obrazek
12. listopadu 2014 17:03, aktualizováno 16:03, Mgr. René Zeithaml

V současné době stále více dochází k rekreačnímu a turistickému využívání lesů. Za tímto účelem se mimo jiné obnovují také odpočinková místa, studánky či malé vodní nádrže.

Tyto akce probíhají i v rámci "Programu 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu u Lesů ČR" sloužícího k podpoře a rozvoji veřejně prospěšných funkcí lesů. Jedním z konkrétních příkladů činnosti Lesů České republiky, s. p., v dané oblasti je nedávné dokončení kompletní rekonstrukce malé vodní retenční nádržky Veska u osady Nové Městečko nedalo obce Nečtiny v okrese Plzeň-sever v Plzeňském kraji. Rekonstrukce stála skoro 700.000 korun.

Dříve se nádržka nacházela v nevyhovujícím stavu, nedisponovala ani potřebnými funkčními technickými prvky. Proto došlo k převádění velkých vod, opravě technických prvků rybníka, využití přirozeného charakteru konfigurace terénu a úpravě objemu nádržky pro maximální využití prostor pro zadržení vod krajině.

Rybníček Veska je situován v malebném prostředí manětínských lesů. Citlivě provedenou rekonstrukcí se ho podařilo optimálně začlenit do stávajícího prostředí a plně obnovit důležitý funkční prvek místního ekosystému. Místo je vhodné k odpočinku a relaxaci veřejnosti v rámci rekreačního využívání lesů.

Fotogalerie: