Řídící výbor Evropského regionu Dunaj – Vltava zasedal v Linci

obrazek
26. dubna 2012 16:08, aktualizováno 27. dubna 2012 07:21,

Politický řídící výbor Evropského regionu Dunaj – Vltava (ERDV) se po čtvrté sešel k jednání dne 25.4.2012. V rakouském městě Linz byli přítomni všichni zástupci jednotlivých členů tohoto budoucího regionu (Plzeňský kraj, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Horní Falcko, Dolní Bavorsko, Horní Rakousko, Dolní Rakousko).

Při zasedání řídícího výboru se projednávaly zásadní otázky týkající se vzniku a následného chodu celého Evropského regionu Dunaj – Vltava. Na programu jednání byl prvním bodem k diskuzi Plán strategií a opatření, který má být základním podkladem pro vznik tohoto regionu. Je v něm definováno osm budoucích témat spolupráce, ve kterých by měli jednotliví členové trilaterálně spolupracovat.

Nově vznikající Evropský region Dunaj-Vltava vytvoří základ pro intenzivní trojstrannou spolupráci v oblastech hospodářského vývoje, výzkumu, vědy, technologie a inovací, turismu, vzdělávání a dosahování kvalifikace, sociálních a zdravotních služeb, pracovního trhu, mobility a regionálního plánování,“ říká vedoucí odboru fondů a programů EU Krajského úřadu Plzeňského kraje Ing. Jan Přibáň.

Političtí představitelé se dále zabývali otázkou stanov Evropského regionu Dunaj – Vltava, kde jsou popsány základní principy fungování tohoto regionu. Tyto stanovy by měli stvrdit političtí zástupci svými podpisy v den založení Evropského regionu Dunaj – Vltava, které je naplánováno na sobotu 30. června 2012 v rakouském městě Linz.

„Pro nás je to zásadní projekt, který pomůže nejen Plzeňskému kraji se zviditelnit. Měl by pomoci všem zapojeným členům tohoto euroregionu, aby o nás bylo v Evropě slyšet, abychom vyvolali větší zájem a mohli jsme i čerpat více financí nejen z Evropské unie, ale i z národních fondů,“ doplňuje náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Faktické fungování tohoto regionu je plánováno symbolicky od 1. ledna 2013. Političtí zástupci ještě musí vyhodnotit nejlepší variantu umístění sídla regionu (ERVD).

v popředí: Petr Osvadl (1. Vice President Komise pro kohezní teritoriální politiku)a náměstek Ivo Grüner