Šeříkovku obsadili zahrádkáři

obrazek
03. října 2016 07:36, aktualizováno 06:36, Mgr. Alena Marešová

Pátý ročník Výstavy českých a bavorských zahrádkářů v Plzeňském kraji se uskutečnil ve dnech 30. září a 1. října v prostorách Kulturního domu Šeříková v Plzni na Slovanech. Své výpěstky a produkty zde prezentovala téměř dvacítka vystavovatelů. Sobotní program vyvrcholil vyhlášením nejzajímavější zahrádkářské kuriozity.

Akce pořádaná Českým zahrádkářským svazem, z.s. se konala za podpory Plzeňského kraje a pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse, který v sobotu vyhlásil vítěze soutěže, jehož vybírali hlasováním sami návštěvníci. Do soutěže o nejzajímavější kuriozitu vypěstovanou na zahrádce se přihlásilo 16 soutěžících. V pátek dopoledne výstavu zahájili radní Jaroslav Šobr a Václav Štekl, kteří tak symbolicky odstartovali hlasování o nejzajímavější zahradnický výpěstek.

Druhý den výstavy, v sobotu 1. října, byly před polednem vyhlášeny výsledky hlasování. Ceny pěstitelům, jejichž plody byly vyhodnoceny jako nejkurióznější, předal hejtman Václav Šlajs, europoslanec Jiří Pospíšil, náměstkyně Zdeňka Lišková, radní Jaroslav Šobr a předseda Krajské koordinační rady Českého zahrádkářského svazu Jan Kovařík.

Nejvíce hlasů od návštěvníků dostaly plody s názvem akébie pětičetná, kterou vypěstoval pan Müller z Pece Pod Čerchovem. Druhé místo získal Jan Hinterholzinger z Domažlic, který vypěstoval rajče černé Indigo rose, třetí nejvyšší počet hlasů získala tykev muškátová Serpentine od pana Kotrbatého ze Šťáhlavic. Čtvrtou nejzajímavější kuriozitou byly plody s názvem Pepino gold od pana Papeže z Klatov a páté místo obsadila padesátikilová obří tykev Goliáš pana Sovadiny z Rokycan. Zvláštní cenu si odnesli zahrádkáři z Plzně Litic, kteří měli na výstavě nejzajímavější expozici.

„Těší mě, že o výstavu je stále velký zájem. Chtěl bych vám poděkovat za vaše nadšení pro věc a také za prezentaci vašich výpěstků," řekl v před vyhlášením soutěže hejtman Václav Šlajs.

Na prodejní výstavu byl vstup zdarma a cestu si sem našly stovky návštěvníků, kteří mohli vybírat z bohaté nabídky ovoce a zeleniny, ale také například stromků, keřů, zahradní techniky nebo bylinek. Nechyběly ani regionální potraviny Plzeňského kraje.

Fotogalerie: