Setkání dětských světů na Divokém západě

obrazek
25. dubna 2014 10:17, aktualizováno 19. května 2014 07:08, Mgr. René Zeithaml

Plzeňský kraj již počtvrté připravil den plný zábavy pro desítky dětí z dětských domovů, rehabilitačních dětských ústavů, léčeben, pro děti s handicapem i bez něj, ale i pro nejširší veřejnost. Toto, již tradiční, "Setkání dětských světů" se uskuteční v prostorách westernového městečka Halter Valley nedaleko Dnešic u Přeštic v sobotu 24. května 2014 od 10:00 do 17:00 hodin.

Z dětí se stanou kovbojové, honáci, lovci a o dokonalou iluzi Divokého západu se zaslouží celá řada připravených aktivit s mottem Divoký západ na českém západě".

Ti, kteří nenajdou dostatek odvahy k jízdě na koni, se budou moci svézt koňským spřežením. Pro všechny je připravena řada ukázkových a soutěžních stanovišť, kde si budou moci vyzkoušet házení sekyrou na cíl, střílení z luku na cíl, hod lasa na tele, hod tomahawkem či rozdělávání ohně bez sirek. Nejen pro dívky je určeno taneční vystoupení s výukou tanců. Ve velkém indiánském táboře s dobovými teepee se návštěvníci mohou seznámit s tanečním vystoupením pow-wow a s ukázkami přirozené komunikace s koněm. Velkým zážitkem bude pro každého rodeo show, revolver a bičařská show, které přiblíží práci kovbojů s živými telaty a koňmi.

Vše se odehraje v prostorách, které jako by z oka vypadly těm, v nichž kdysi žili obyvatelé skutečného Divokého západu. Stojí zde zhruba dvě desítky budov, kde je saloon, vězení i úřadovna šerifa. Něco k snědku bude možné zakoupit na několika místech, třeba v mexické kantýně Cactus Club.

Do westernového městečka Halter Valley zavítá i Dětský svět Lvíček, který se bude aktivně podílet na doplňkových hrách a soutěžích, jako je hod do lví tlamy, skákání v pytlích a chůdičková dráha, kde děti mohou získat sladké odměny.

Doprovodný zábavný program profesionálů doplní také děti z dětských domovů svými pečlivě připravenými hudebními a tanečními vystoupeními. Zahrají také kapely Tři sestry Banditos a M.H.S.

Setkání dětských světů pořádá Plzeňský kraj již počtvrté nejenom pro radost všem dětem, ale také jako velké poděkování vychovatelkám, učitelkám a všem, kteří se o děti v krajských zařízeních starají. Akce se zároveň snaží prolomit bariéry během her a zábavy a smazat hranice mezi handicapovanými a zdravými dětmi. Celá akce se uskuteční i díky významné finanční podpoře společnosti Net4Gas a mediálního partnerství Hitrádia FM Plus.

V prvním roce se děti bavily v areálu Techmania Science Center v Plzni, kde si vyzkoušely například dílnu zručnosti, cirkusový ateliér, a nebo jaké je to být pěveckou či taneční hvězdou na hlavní scéně.

Ve druhém ročníku pro změnu mohly létat v oblacích na letišti v Líních. Na letišti si po celý den užívaly zábavy, hudby, ale hlavně létání a pohledu na svět z výšky.

V loňském roce proběhlo pro děti z dětských domovů setkání v jednom z nejmodernějších zábavních parků v Evropě, a to v zábavním parku Lvíček v Plzni v Černicích. Tady na ploše větší než 1.250 m² si všichni zúčastnění užili bezpočet zajímavých atrakcí, skluzavek, tobogánů a prolézaček.

Mapky pro lepší orientaci: