Setkání politických zástupců Evropského regionu Dunaj-Vltava

obrazek
03. září 2014 13:48, aktualizováno 12:48, Mgr. René Zeithaml

Na Krajském úřadu Plzeňského kraje se v úterý 2. září 2014 setkali političtí zástupci Evropského regionu Dunaj-Vltava (ERDV). Bývalý člen Presidia ERDV, dnes prezident Zemského směnu Horního Rakouska Viktor Sigl, se vydal na dvoudenní návštěvu po českých krajích, které jsou zastoupeny v tomto Evropském regionu. Za Plzeňský kraj se jednání zúčastnil náměstek hejtmana Ivo Grüner, v jehož kompetenci je mimo jiné i realizace přeshraniční spolupráce mezi Plzeňským krajem a ostatními členskými státy Evropské unie.

Během jednání si oba zástupci připomněli výročí 25 let od pádu Železné opony a 10 let od vstupu České republiky do Evropské unie. „Od těchto dvou historických mezníků jsme urazili velký kus cesty a jsem rád, že dnes můžeme společně plánovat přeshraniční projekty, které pomáhají oživovat pohraničí mezi Českou republikou, Rakouskem a Bavorskem," říká Ivo Grüner.

Při plánování dalších projektů v rámci Evropského regionu Dunaj-Vltava se oba představitelé shodli na zlepšení situace v oblasti zdravotnictví a zasahování složek integrovaného záchranného systému v příhraničních oblastech. „Do budoucna je nutné definovat konkrétní projekty a následně je společnými silami zrealizovat," dodává Viktor Sigl. Jako příklady projektů lze pak uvažovat společná přeshraniční cvičení složek integrovaného záchranného systému, nastavení podmínek pro přeshraniční zasahování záchranných sborů u živelných katastrof či zlepšení jazykové vybavenosti zasahujících jednotek.

V rámci jednání představil ředitel marketingu a komunikace společnosti Plzeň 2015 o.p.s. Radovan Auer detailní program projektu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015. Rakouská strana popřála Plzni mnoho úspěchů při realizaci tohoto významného projektu a zároveň přijala pozvání na slavnostní zahájení, které se bude konat 17. ledna 2015 na náměstí Republiky v Plzni.

Fotogalerie:

  

Foto: Jindra Radová