Setkání s představiteli hospodářských komor

obrazek
17. října 2013 10:40, aktualizováno 09:40, Mgr. Jana Filípková

V úterý 15. října proběhlo první setkání představitelů Plzeňského kraje v čele s hejtmanem Milanem Chovancem se všemi předsedy Hospodářských komor v Plzeňském kraji. Hlavním tématem jednání byla problematika počtu žáků věnujících se technickým oborům v kraji a způsob čerpání a využití peněz z Evropské unie.

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec společně se svými náměstky Václavem Šlajsem, Zdeňkou Liškovou, Ivou Grünerem, Jiřím Stručkem a radním Zdeňkem Honzem se v úterý 15. října sešli s předsedy všech Hospodářským komor v Plzeňském kraji.

Jednání inicializoval předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman. Diskuse se dále zúčastnili předseda Regionální hospodářské komory PK Jan Michálek, Předseda Okresní hospodářské komory Plzeň-jih Miloš Fürst, předseda Okresní hospodářské komory Klatovy Stanislav Karas a předseda Okresní hospodářské komory Domažlice.

Z jednání s představiteli Plzeňského kraje a předsedů Hospodářských komor

Po úvodní debatě týkající se metodiky čerpání peněz z Evropské unie a předfinancování projektů z rozpočtu Plzeňského kraje, se větší část rozpravy týkala problematiky vzdělávání, motivace a navyšování počtu žáků v technických oborech, rekvalifikace odborných pracovníků.

„Uvědomuji si, že je podstatné řešit technické vzdělávání a zájem o něj již na základní škole. Proto např. ve spolupráci s Techmánii připravujeme výukové programy právě pro tyto žáky,“ prohlásil Milan Chovanec.

Pro nás je důležitá i zpětná vazba právě od vás, abychom věděli, jaké obory jsou poddimenzované a o jaké obory je zájem z řad potencionálních zaměstnavatelů, dodal Ivo Grüner.

Hejtman Milan Chovanec se svými náměstky Václavem Šlajsem a Ivo Grünerem

V závěru jednání se obě dvě strany shodly, že by bylo prospěšné založit motivační fond pro technické vzdělávání, na kterém by se podílel nejen Plzeňský kraj a další příslušné municipality, ale i subjekty z podnikatelské sféry.

Náměstek hejtmana Václav Šlajs s předsedou Okresní hospodářské komory Plzeňsko Miloslavem Zemanem