Setkání zástupců Ministerstva obrany, Ministerstva životního prostředí a Ministerstva vnitra s hejtmany a starosty obcí k problematice Brd

obrazek
30. září 2015 12:56, aktualizováno 12:04, Mgr. René Zeithaml

V Příbrami proběhlo 29. září 2015 setkání zástupců Ministerstva obrany, Ministerstva životního prostředí a Ministerstva vnitra s hejtmany a starosty obcí, kterého se za Plzeňský kraj zúčastnil náměstek hejtmana Ivo Grüner, vedoucí odboru regionálního rozvoje Miloslav Michalec a vedoucí odboru životního prostředí Martin Plíhal.

Na setkání se projednávalo zrušení Brdského vojenského újezdu ke konci letošního roku. Místo něj vznikne Chráněná krajinná oblast (CHKO) a rozsáhlé území, které po desetiletí využívali vojáci, se otevře veřejnosti a turistickému ruchu V současnosti je 1/3 toho území vyčištěno. Koncem roku by to mělo být 50%. Pyrotechnická očista území bude ukončena koncem roku 2017. Na očistě se podílí 48 vojáků. Sběr munice do hloubky 30 cm probíhá pomocí detektorů kovů.

Se značením tras pro výletníky by měl začít Klub českých turistů po 1. lednu 2016. Počítá se s cyklostezkami a turistickými naučnými stezkami, např. kolem Jordánu a Padrťských rybníků. Se zámečkem Tři trubky se počítá jako s návštěvnickým střediskem. Dále budou vytvořena minimálně čtyři záchytná parkoviště, následně se počítá s výstavbou dalších. Pro běžnou automobilovou dopravu zatím újezd otevřený nebude.

Požární ochranu bude mít v gesci HZS jednotlivých krajů a sbory dobrovolných hasičů.

Pracoviště CHKO bude v Příbrami, Jincích a ve Spáleném Poříčí. Příbramské pracoviště bude mít na starosti širší agendu, kterou převezme z Prahy. Bude zde veškerý styk s veřejností, přijímání dotačních žádostí a podobně.

Fotogalerie: