Setkávání se starosty zakončili radní v Manětíně

obrazek
14. dubna 2015 15:52, aktualizováno 14:52, Mgr. Alena Marešová

Poslední zastávkou pravidelných setkávání členů Rady Plzeňského kraje se starostkami a starosty v jednotlivých okresech byl Manětín. Zástupci obcí a měst severního Plzeňska se dostavili do tamního kinosálu v hojném počtu. Shodně jako ve všech navštívených okresech je nejvíc trápí špatný stav komunikací.

Na začátku setkání hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs krátce shrnul informace o nezaměstnanosti, výkonu ekonomiky kraje a připomněl venkovský ráz našeho regionu. „Severní Plzeňsko je typicky venkovským okresem, nemá žádné přirozené historické centrum v podobě většího města a je velmi řídce osídlený. To je také důvod, proč až 51 % obyvatel tohoto okresu dojíždí za prací, a to nejčastěji do Plzně," uvedl hejtman.

Dále následovaly informace od jednotlivých členů rady z oblasti dopravy, regionálního rozvoje, možnosti čerpání z fondů EU, školství, kultury a památkové péče, zdravotnictví, centrálního nákupu, sociální oblasti a zemědělství.

Z oblasti zdravotní péče byli starostové informování od radní Mileny Stárkové, že v současné době probíhají jednání o zajištění lékařské služby první pomoci v Kralovicích. „Pohotovostní služba by měla být poskytována v budově zdravotnické záchranné služby v Kralovicích, a to o víkendech. V době prázdnin bychom chtěli její fungování zajistit také v pracovní dny. Službu by zajišťoval jeden lékař a sestra. O zahájení provozu této služby bude rozhodnuto v nejbližších dnech," řekla radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková.

Při společné debatě v závěru setkání pak nejčastěji zaznívaly dotazy ohledně oprav stav silnic II. a III. třídy. V letošním roce kraj do oprav těchto komunikací investuje částku vyšší než jedna miliarda korun. Díky tomu bude možné alespoň část komunikací opravit.

 Fotogalerie: