Silní partneři se představili v Bruselu

obrazek
13. září 2019 15:52, aktualizováno 14:52, Mgr. Alena Marešová

Plzeňský kraj a Horní Falc – Silní partneři v srdci Evropy, to je název projektu, který představitelé obou regionů prezentovali ve čtvrtek 12. září 2019 v Bavorském zastoupení v Bruselu. Akce se zúčastnily více než dvě stovky návštěvníků, a kromě debatních příspěvků bylo do programu zařazeno i vystoupení muzikantů z Horní Falce a Plzeňského kraje.

Společných deset let práce v rámci projektu Horní Falc a Plzeňský kraj: Silní partneři v srdci Evropy přineslo mnoho úspěšných konkrétních akcí, z nichž některé byly zmíněny také při moderované diskuzi. V úvodu dostali slovo hlavní představitelé obou regionů – za Plzeňský kraj hovořil hejtman Josef Bernard, za Horní Falc prezident krajského sněmu Franz Löffler a vládní prezident Horní Falce Axel Bartelt.

„Po pádu komunismu jsme zažili politickou a kulturní revoluci. Když se na to všechno podívám pět set let dozadu, tak jsme největší dynamický rozvoj zažili právě za posledních třicet let.  Jako nejdynamičtější bych zhodnotil rozvoj v oblasti hospodářství, tady nás před třiceti lety potkaly velké změny, ale troufnu si říci, že jsme je zvládli. Důkazem toho je prosperita firem, investice z Německa, české firmy se snažily přežít a musely zvládnout se přizpůsobit. Co hodnotím ale úplně nejvíc, to je vznik malých úspěšných firem, které vznikly tak zvaně v garážích," reagoval na otázku, jak vidí rozvoj regionu po pádu železné opony, hejtman kraje Josef Bernard. Důkazem jeho závěrečných slov je například firma Duratec, která sídlí v Plzeňském kraji. V Bruselu se firma prezentovala speciálním silničním kolem, jehož váha se pohybuje něco málo přes 6 kg a rám Duratec Phantom je vyroben z karbonu speciální technologií bez svárů. Dalším unikátem, kterým se kraj mohl v Bruselu pochlubit, byl automobil LUKA EV firmy MW Motors ze Štěnovic. Jedná se o první sériově vyráběné auto s elektromotory zabudovanými v nábojích kol. 

Konkrétní úspěšné akce a projekty z oblasti inovací a hospodářství, cestovního ruchu a kultury a přeshraniční spolupráce záchranných služeb prezentovali na akci jednotliví zástupci institucí z české a německé strany. V oblasti cestovního ruchu se například podařilo zrealizovat Zlatou stezku. Jedná se o projekt s názvem Zlatá stezka – síť turistických cest na „Zelené střeše Evropy“, jejímž cílem bylo vytvoření paralelní pěší Zlaté stezky na území Plzeňského a Jihočeského kraje a připojení k již fungující Zlaté stezce v Bavorsku. Všichni přítomní vyjádřili přání pokračovat nadále ve společných projektech, které propojují obyvatele na obou stranách hranice.

Plzeňský kraj na prezentaci v Bavorském zastoupení v Bruselu reprezentovali kromě hejtmana Josefa Bernarda také náměstkyně Marcela Krejsová, a náměstek Pavel Čížek. 

Fotogalerie: