Silnice mezi Všeruby a Chudenínem nabízí bezpečnější a pohodlnější svezení

obrazek
05. prosince 2014 17:15, aktualizováno 16:15, Mgr. René Zeithaml

Silniční úsek mezi Všeruby a Chudenínem, kde byl nově rekonstruován povrch silnice a osazeno nové dopravní značení, byl slavnostně otevřen 5. prosince 2014.

V samotném závěru roku 2014 byly předány do provozu tři zrekonstruované silniční úseky ve venkovských částech Plzeňského kraje. Po úseku Pernolec – Přimda na Tachovsku a turisticky významné silnici mezi Gerlovou Hutí a Hartmanicemi na Šumavě v okrese Klatovy byl dnes oficiálně zahájen provoz na silnici II/190 mezi Všeruby a Chudenínem na rozhraní domažlického a klatovského okresu," uvedl při slavnostním zahájení náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro dopravu Jaroslav Bauer.

Rekonstrukce je vedena v celé délce v extravilánu a spočívala v recyklaci stávajících konstrukčních vrstev za studena s přidáním cementového a asfaltového pojiva do hloubky 200 mm. Po zrecyklování konstrukčních vrstev došlo k urovnání a následnému zhutnění povrchu. Na takto upravený podklad byla provedena ložní vrstva 50 mm, a poté obrusná v tloušťce 40 mm. Součástí stavby byla rovněž stavební úprava propustků, stávajících sjezdů, rozjezdů křižovatek, obnova dopravního značení a čistění příkopů. Rekonstrukce vozovky respektovala v celé délce stávající šířkové a výškové poměry. Rekonstrukcí došlo k zesílení konstrukčních vrstev a zvýšení únosnosti komunikace, která je vybavena i nezbytným vodorovným značením v podobě vodících čar ze stříkaného strukturálního plastu v bílém retroreflexním provedení. Nové svislé dopravní značení představuje 25 dopravních značek, vozovka je vybavena i 400 ks nových směrových sloupků.

Celková délka rekonstruované silnice je 7,4 km. K financování nákladů ve výši 24,2 milionu Kč využil Plzeňský kraj 100% finanční dotaci z evropských fondů ROP NUTS II Jihozápad, a to prostřednictvím své organizace Správa a údržba silnic Plzeňského kraje.

Zhotovitelem stavby byla společnost Silnice Klatovy a.s.

Fotogalerie: