Silnice Únehle – Erpužice – Trpísty prošla celkovou rekonstrukcí

obrazek
15. června 2015 16:34, aktualizováno 15:34, Mgr. René Zeithaml

Šestikilometrový okruh silnice II/193 vedoucí z obce Únehle na Tachovsku přes Erpužice a Trpísty až k hranicím tachovského okresu byl 15. června 2015 předán do užívání.

Rekonstrukce vyřešila dlouhodobě špatný stavebně-technický a dopravní stav této komunikace. Byly zesíleny její konstrukční vrstvy, což zvýšilo únosnost vozovky s cílem zajistit její dlouhodobou životnost. Součástí stavby byla rovněž povrchová úprava všech navazujících sjezdů a rozjezdů křižovatek, dosypání a zpevnění krajnic a pročištění silničních příkopů. Bylo též osazeno nové dopravní značení.

Finanční náklady na opravu silnice činily přes 29 miliónů korun, přičemž podpora z fondů EU – ROP Jihozápad činí 100% uznatelných nákladů.

Tento rekonstruovaný úsek je jedním z patnácti podporovaných na území Plzeňského kraje z fondů ROP na jaře letošního roku. Celkový součet předpokládané finanční podpory z EU pro tyto projekty překračuje 350 miliónů korun. Zde, na Tachovsku, byla v sobotu 13. června 2015 otevřena pro provoz také rekonstruovaná silnice z Tachova do Zadního Chodova, která si vyžádala náklady 50 miliónů korun," řekl náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy Jaroslav Bauer.

Díky rekonstrukci vozovky se zvýšila bezpečnost provozu v obci. Kvalitní vozovku ocení i řidiči dojíždějící za prací do Stříbra," uvedl při slavnostním otevření rekonstruované silnice starosta obce Trpisty Josef Pavlas a poděkoval všem, kteří se o rekonstrukci zasloužili.

Většina rekonstrukcí silnic s podporou fondů EU ROP – Jihozápad bude na území Plzeňského kraje dokončena do začátku prázdnin, tedy před hlavní turistickou sezónou.

Zhotovitelem stavby je společnost Eurovia CS a.s.

Fotogalerie: