Slavnostní odhalení pomníku československým vojákům bojujícím na západní frontě

obrazek
09. května 2012 09:57, aktualizováno 11. května 2012 13:10,

V úterý 8. května byl v Husově ulici v Plzni slavnostně odhalen pomník československým vojákům bojujícím na západní frontě v letech 1940 - 1945.

Návrh památníku vznikl na soukromé střední uměleckoprůmyslové škole Zámeček. Za nápadem pomník vybudovat stojí Rudolf Bayer, předseda Military Car Clubu Plzeň. Plzeňský kraj financoval pomník částkou 200 tisíc korun. "Plzeňský kraj je velmi hrdým partnerem této akce, jsme velmi vděčni Military Car Clubu za jeho činnost. Jsou to lidé, kteří jsou živou připomínkou věcí, na které nemůžeme zapomínat. Nesmíme zapomínat ani na náš dluh vůči Čechoslovákům za to, že obětovali své životy," uvedl hejtman Milan Chovanec.

náměstkyně primátora města Plzně Eva Herinková, předseda Military Car Clubu Rudolf Bayer a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec odhalují pomník v Husově ulici

zástupci Plzeňského kraje se poklonili padlým hrdinům 

Nový pomník pro Plzeň je stylizovaný do podoby patníku a po jeho stranách jsou vytesána jména míst, kde Čechoslováci v pozemních jednotkách na Západě sloužili. Na patníku je položena britská helma, kterou Čechoslováci za druhé světové války nosili. Samotný žulový památník se inspiruje vojákem opírajícím se o patník právě v Tobruku. „Je to o muži, který přijede 7. května 1945 do Plzně a protože splnil svoji válečnou povinnost, položí tu helmu a jde si už po svém, vrací se ke své rodině,“ říká Rudolf Bayer, předseda Military Car Clubu.