Smlouva mezi Plzeňským krajem, Českým svazem zaměstnavatelů v energetice a SOU elektrotechnickým v Plzni – další forma podpory technického vzdělávání

obrazek
02. prosince 2013 18:19, aktualizováno 17:19, Mgr. René Zeithaml

Plzeňský kraj (PK), Český svaz zaměstnavatelů v energetice (ČSZE) a Střední odborné učiliště elektrotechnické, Vejprnická 56, Plzeň (SOUE) 2. prosince 2013 podepsaly deklaraci, jejímž cílem je spolupráce při podpoře a rozvoji technického školství. Cílem je přizpůsobit technické školství požadavkům trhu práce a koordinovat aktivity na trhu práce směrem k rozvoji lidských zdrojů v oblasti energetiky.

Jednou z hlavních součástí dohody je nábor žáků. Ten bude probíhat podle potřeb jednotlivých oborů a podílet se na něm bude ČSZE. Jeho členské subjekty, mezi něž patří ČEZ nebo Plzeňská teplárenská, budou vyjadřovat požadavky na obsah výuky a jmenují své zaměstnance do odborných komisí SOUE Plzeň. ČSZE podle možností zajistí ze svých řad odborné lektory pro výuku. Plzeňský kraj se smlouvou zavazuje umožnit na základě požadavku zaměstnavatelů výuku oborů potřebných pro energetiku.

„Přichází doba, kdy energetika a elektrotechnika bude problémem číslo jedna. Technicky vzdělaných lidí je velmi málo a Český svaz zaměstnavatelů v energetice chce formou intenzivní spolupráce se školami přispět k podpoře technického vzdělávání," uvedl dnes při příležitosti podpisu smlouvy Jan Klas, ředitel ČSZE s tím, že tato smlouva je již v rámci republiky třetí v pořadí. „Z této školy bude vycházet mnoho odborníků připravených na práci ve skutečném provozu, kteří budou ve svém oboru pokračovat,“ konstatuje náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiří Struček.


Smlouvu podepsali (zleva) ředitel Českého svazu zaměstnavatelů v energetice Jan Klas, ředitel SOU elektrotechnického v Plzni Jaroslav Černý a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček

Podstatnou část smlouvy tvoří materiální oblast. ČSZE bude poskytovat učilišti nepotřebné materiálové zásoby za výhodnou cenu a vyřazený materiál za zůstatkovou cenu nebo bezúplatně. ČSZE bude také pomáhat při výrobě učebních pomůcek a zařízení pro praktickou výuku.

ČSZE bude dle smlouvy v rámci sponzorských darů podporovat zkvalitnění odborné výuky učňů a studentů, podporovat organizování odborných stáží, sportovních, kulturních a dalších akcí souvisejících s účelnými aktivitami SOUE a propagovat odborné vzdělání.

Podpis této dohody je vyvrcholením naší dosavadní spolupráce s Českým svazem zaměstnavatelů v energetice, díky které jsme už v předchozích letech získali milionové částky, které nám umožnily modernizovat výuku. Příspěvky například od ČEZ nám pomáhají držet tempo, učit na moderním vybavení a to, co trh potřebuje," vypočítává výhody dosavadní spolupráce ředitel SOUE Jaroslav Černý.    

Dnes podepsaná smlouva stanoví, že SOUE bude nabízet v rámci praktického vyučování volné výrobní a montážní kapacity energetickým společnostem. Členské subjekty ČSZE budou pro žáky SOUE vytvářet na svých pracovištích podmínky pro zajištění praktické výuky a v jejím rámci budou nabízet vhodné druhy pracovních činností.

Plzeňský kraj se smlouvou zavazuje, že bude vyhlašovat dotační programy na podporu technického vzdělávání a vhodnou formou bude propagovat vítěze dovednostních soutěží. Tyto soutěže bude podporovat i ČSZE. Ten bude mít právo uplatňovat požadavky na úpravu školních vzdělávacích programů. Smluvní strany budou spolupracovat při realizaci projektových záměrů, zejména s dotacemi EU.